Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Dėl situacijos Ukrainos branduolinės energetikos objektuose

Šiuo metu jokio radiologinio pavojaus Lietuvos teritorijoje nėra.

Zaporižios atominėje elektrinėje (ZAE) situacija išlieka sudėtinga Rusijai vykdant karinę agresiją prieš Ukrainą.

TATENA ekspertai toliau reguliariai vykdo apėjimus įvairiuose elektrinės objektuose. Per pastarąją savaitę apžiūrėjo aušinimo rezervuarą, aušinimo bokštus, vandens išleidimo kanalą, taip pat netoliese esančios Zaporižios šiluminės elektrinės vandens išleidimo kanalą. Minų ar sprogmenų nepastebėta.

TATENA ekspertai toliau prašė leisti patekti ant 1-ojo, 5-ojo ir 6-ojo energijos blokų reaktorių pastatų stogų, po to, kai pastaraisiais mėnesiais galėjo patekti ant kitų trijų Zaporižios atominės elektrinės energijos blokų reaktorių pastatų stogų.

TATENA ekspertai taip pat nori vienu metu apžiūrėti visas šešias turbinų sales. Tačiau spalio 23 d. jiems buvo leista tik iš dalies patekti į 1-ojo energijos bloko turbinų salę, praėjus penkioms dienoms po to, kai jiems buvo suteikta tokia pat ribota galimybė patekti į 4-ojo energijos bloko turbinų salę.

TATENA ekspertai, esantys Chmelnickio AE, nuodugniai apžiūrėjo objektą po to, kai spalio 25 d. rytą sprogimo bangos išdaužė kelių pastatų langus ir trumpam nutraukė išorinį dviejų už Chmelnickio AE aikštelės ribų esančių radiologinio monitoringo stočių elektros energijos tiekimą. Apie neigiamą poveikį pačios atominės elektrinės branduolinei saugai ir saugumui nebuvo pranešta. Chmelnickio AE 1-asis energijos blokas toliau veikia, o 2-asis energijos blokas nuo rugpjūčio mėn. pradžios yra sustabdytas planiniam remontui.

Civiliniai branduoliniai įrenginiai nėra pritaikyti karo veiksmams ir dėl to jokiomis sąlygomis neturi būti šių veiksmų taikiniais, arba šių veiksmų zonoje.

Visi Ukrainos branduoliniai objektai nuo Lietuvos yra nutolę dideliu atstumu, todėl net ir didesnio incidento ar branduolinės avarijos atveju nebūtų reikšmingo radiologinio poveikio Lietuvos gyventojams.

VATESI dirba Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, situacija yra nuolat stebima.