Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Dėl situacijos Ukrainos branduolinės energetikos objektuose

Šiuo metu jokio radiologinio pavojaus Lietuvos teritorijoje nėra.

Zaporižios atominėje elektrinėje (ZAE) situacija išlieka sudėtinga Rusijai vykdant karinę agresiją prieš Ukrainą.

Zaporižios AE esantys TATENA ekspertai pranešė, kad jau yra įrengti vienuolika požeminio vandens gręžinių. Toks kiekis požeminių vandens gręžinių turėtų užtikrinti pakankamas vandens atsargas, būtinas šešiems reaktoriams aušinti ir kitoms saugos funkcijoms užtikrinti. Šalia ZAE esantis didelis aušinimo tvenkinys ir kitas pagrindinis vandens tiekimo šaltinis – netoliese esančios Zaporižios šiluminės elektrinės išleidimo kanalas – yra nepažeisti, juose esančio vandens turėtų užtekti dar daugeliui mėnesių.

Visi šeši ZAE reaktoriai yra ilgą laiką sustabdyti, dėl to jų aušinimui reikalingo vandens poreikis yra mažesnis.

TATENA ekspertai toliau reguliariai vykdo apėjimus įvairiuose elektrinės objektuose. Praėjusią savaitę jie lankėsi 6-ojo bloko turbinų salėje ir ten nepastebėjo jokios karinės įrangos.

TATENA ekspertai reikalauja per tą pačią dieną galimybės patekti į visas šešias turbinų sales, vieną po kitos tam, kad galėtų patikrinti, ar nėra medžiagų ir įrangos, galinčios prieštarauti penkiems TATENA saugos principams. Šis prašymas vis dar nėra patenkintas ir komanda vienu metu gali patikrinti tik vienos turbinų salės būklę.

TATENA ekspertai taip pat ir toliau prašo leisti patekti ant 1, 2, 5 ir 6 blokų reaktorių pastatų stogų, kuriuos tikėjosi kad galės apžiūrėti dar šią savaitę.

TATENA ekspertai ir toliau renka informacija apie atominės elektrinės valdymo skydų personalo pakankamumą ir kvalifikaciją – lankytasi elektrinės valdymo skydų patalpose, domėtasi kaip vyksta jų darbuotojų mokymai ir atestacija.

Civiliniai branduoliniai įrenginiai nėra pritaikyti karo veiksmams ir dėl to jokiomis sąlygomis negali būti šių veiksmų taikiniais, arba šių veiksmų zonoje.

Visi Ukrainos branduoliniai objektai nuo Lietuvos yra nutolę dideliu atstumu, todėl net ir didesnio incidento ar branduolinės avarijos atveju nebūtų reikšmingo radiologinio poveikio Lietuvos gyventojams.

VATESI dirba Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, situacija yra nuolat stebima.