Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Branduolinės saugos specialistai dalyvauja TATENA avarinės parengties pratybose

Gegužės 26 dieną Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) specialistai dalyvauja Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) organizuojamose avarinės parengties pratybose.

 

 

Pratybų tikslas yra patikrinti TATENA narių – valstybių pasirengimą laiku ir tinkamai reaguoti į galimas branduolines ar radiologines avarijas, naudojantis TATENA ankstyvojo perspėjimo apie branduolines bei radiologines avarijas sistema ENAC.

 

 

Tokių pratybų metu branduolinės saugos specialistams yra pateikiamas preliminarus scenarijus apie tariamai įvykusią branduolinę ar radiologinę avariją viename iš Lietuvoje eksploatuojamų branduolinės energetikos objektų, tokių kaip atominė elektrinė ar panaudoto branduolinio kuro saugykla. Scenarijus taip pat gali apimti ir radiologines avarijas, kurios tariamai gali įvykti transportuojant branduolinį kurą ar kitas radioaktyviąsias medžiagas. Siekiant kuo objektyviau patikrinti atsakingos institucijos personalo žinias, gebėjimus bei operatyvų reagavimą, pratybų scenarijus bei būsima įvykių eiga iš anksto neskelbiami.

 

 

Lietuva yra pasirašiusi ankstyvojo perspėjimo apie branduolines avarijas konvenciją. VATESI, būdama atsakinga už šios konvencijos nuostatų įgyvendinimą, privalo užtikrinti 24 val. per parą ryšį su LR institucijų bei tarptautinių organizacijų avarinės parengties struktūromis, bet kuriuo paros metu priimti ar perduoti informaciją apie branduolines ar radiologines avarijas Lietuvoje arba kitose valstybėse.

 

 

Įvykus branduolinei ar radiologinei avarijai VATESI branduolinės saugos specialistai stebi ir analizuoja informaciją apie susidariusią padėtį branduolinės energetikos objektuose, konsultuoja sprendimus priimančius atsakingus asmenis, prognozuoja avarinės situacijos eigą, informuoja visuomenę apie įvykį.

 

 

 

Daugiau informacijos:

VATESI avarinio centro veikla

http://www-ns.iaea.org/tech-areas/emergency/