Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Dėl situacijos Ukrainos branduolinės energetikos objektuose

Šiuo metu jokio radiologinio pavojaus Lietuvos teritorijoje nėra.

Zaporižios atominėje elektrinėje (ZAE) situacija išlieka labai sudėtinga.
ZAE esantys TATENA ekspertai pranešė, kad pradėtas siurbti vanduo iš naujo požeminio vandens gręžinio, kurio vieta yra netoli elektrinės teritorijoje esančio aušinimo tvenkinio. Per ateinančius mėnesius ZAE planuojama papildomai įrengti 10–12 tokių gręžinių, siekiant užsitikrinti pakankamas vandens atsargas, būtinas šešių reaktorių aušinimui ir kitų saugos funkcijų užtikrinimui. Tokių papildomų priemonių nuspręsta imtis po to, kai birželio 6 d. buvo sunaikinta Kachovkos užtvanka. Šalia ZAE esantis didelis aušinimo tvenkinys ir kitas pagrindinis vandens tiekimo šaltinis – netoliese esančios Zaporižios šiluminės elektrinės išleidimo kanalas – lieka nepažeisti, juose esančio vandens turėtų užtekti dar daugeliui mėnesių.

Visi šeši ZAE reaktoriai yra ilgą laiką sustabdyti, tai mažina jų aušinimui reikalingo vandens kiekį.

TATENA ekspertai toliau reguliariai vykdo apėjimus įvairiuose elektrinės objektuose. Jie informuoja, kad nepastebėjo jokių naujų sprogmenų, tačiau patvirtino, kad tebėra užminuotos anksčiau fiksuotos vietos tarp ZAE perimetro tvorų.

TATENA komanda taip pat praneša apie reguliarius karinius veiksmus netoli ZAE, žinoma apie rugpjūčio 18 d. sprogimą Enerhodaro mieste, kur gyvena dauguma ZAE darbuotojų. Po rugpjūčio 19 d. Černihivo miesto apšaudymo raketomis, Čornobylio AE esančiai TATENA komandai buvo pranešta, kad darbuotojai labai susirūpinę dėl ten gyvenančių šeimų. Nors apie ZAE ir Čornobylio AE darbuotojų sužeidimus TATENA informacijos neturi, generalinis direktorius R. M. Grossi išreiškė susirūpinimą, kad tokie incidentai gali stipriai paveikti elektrinių darbuotojus ir pažeisti vieną iš septynių būtinų branduolinės saugos ir saugumo principų – dirbantis personalas turi sugebėti atlikti savo saugos ir saugumo pareigas bei turėti galimybę priimti sprendimus be nereikalingo spaudimo.

Civiliniai branduoliniai įrenginiai nėra pritaikyti karo veiksmams ir dėl to jokiomis sąlygomis negali būti šių veiksmų taikiniais, arba šių veiksmų zonoje.

Visi Ukrainos branduoliniai objektai nuo Lietuvos yra nutolę dideliu atstumu, todėl net ir didesnio incidento ar branduolinės avarijos atveju nebūtų reikšmingo radiologinio poveikio Lietuvos gyventojams.

VATESI dirba Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, situacija yra nuolat stebima.