Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Dėl situacijos Ukrainos branduolinės energetikos objektuose

Šiuo metu jokio radiologinio pavojaus Lietuvos teritorijoje nėra.

Zaporižios atominėje elektrinėje situacija išlieka labai sudėtinga.

Rugpjūčio 10 d. atsijungė 750 kV išorinio elektros energijos tiekimo linija. Šios elektros linijos atsijungimas reiškia, kad Zaporižios AE turi pasikliauti vienintele likusia už elektrinės ribų esančia 330 kV rezervine elektros linija, kad galėtų gauti elektros energiją reikalingą reaktoriams aušinti ir kitoms svarbiausioms branduolinės saugos ir saugumo funkcijoms užtikrinti.

Zaporižios AE 4-ajame energijos bloke aptiktas vandens nuotėkis viename iš keturių garo generatorių, esančių apsauginiame gaubte. TATENA informavo, kad radiacijos nuotėkis neužfiksuotas.

Visi šeši Zaporižios AE reaktoriai jau ilgą laiką yra sustabdyti.

TATENA ekspertai pastarąją savaitę atliko apėjimus įvairiuose elektrinės objektuose. Jie informuoja, kad nors šiuose aplankytuose pastatuose nepastebėta minų, tačiau 2-оjo reaktoriaus turbinų salėje aptarnavimo transporto vietose matyti karinių automobilių, taip pat jie ir toliau reikalauja leidimo apžiūrėti likusių kitų reaktorių pastatų stogus, kaip tai jau padarė apžiūrėję 3-iojo ir 4-ojo blokų reaktorių pastatų stogus ir turbinų sales. Taip pat ekspertai patvirtina, kad liepos 23 d. fiksuotos užminuotos vietos tebėra.

Pasak TATENA ekspertų, turimo vandens kiekio pakanka užtikrinti visų šešių Zaporižios AE branduolinių reaktorių, kurie yra ilgą laiką sustabdyti, aušinimą ir kitoms saugos funkcijoms vykdyti.

Civiliniai branduoliniai įrenginiai nėra pritaikyti karo veiksmams ir dėl to jokiomis sąlygomis negali būti šių veiksmų taikiniais, arba šių veiksmų zonoje.

Visi Ukrainos branduoliniai objektai nuo Lietuvos yra nutolę dideliu atstumu, todėl net ir didesnio incidento ar branduolinės avarijos atveju nebūtų reikšmingo radiologinio poveikio Lietuvos gyventojams.

VATESI dirba Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, situacija yra nuolat stebima.