Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Dėl situacijos Ukrainos branduolinės energetikos objektuose

Šiuo metu jokio radiologinio pavojaus Lietuvos teritorijoje nėra.
Zaporižios atominėje elektrinėje situacija išlieka sudėtinga. Informuojama, kad liepos 22 d. laikinai (apie 8 val.) dėl techninių problemų buvo prarastas išorinis elektros energijos tiekimas iš pagrindinės 750 kV įtampos elektros linijos, elektros tiekimą užtikrino rezervinė 330 kV linija. Nors visi šeši Zaporižios AE reaktoriai jau ilgą laiką yra sustabdyti, elektros energija yra reikalinga reaktoriams aušinti ir kitoms svarbiausioms branduolinės saugos ir saugumo funkcijoms užtikrinti.


Liepos 23 d. per Zaporižios AE aikštelės apžiūrą, TATENA ekspertai atominės elektrinės aikštelės buferinėje zonoje, tarp vidinio ir išorinio aikštelės perimetro barjerų, pastebėjo keletą priešpėstinių minų. Pasak ekspertų, minos išdėstytos riboto patekimo zonoje, į kurią negali patekti elektrinę eksploatuojantis personalas. Vidinėje aikštelės zonoje ekspertai minų nepastebėjo.


TATENA ekspertams pareikalavus, jiems buvo leista apžiūrėti papildomas vietas Zaporižios AE aikštelėje, tačiau ekspertai vis dar laukia leidimo patekti ant reaktorių ir turbinų pastatų stogų.

Pasak TATENA ekspertų, turimas vandens kiekis Zaporižios AE branduolinių reaktorių aušinimui ir kitoms saugos funkcijoms vykdyti išlieka stabilus.


Informuojama, kad Rivnės AE pasikeitė ekspertų komanda, o į Chmelnyckio ir Pietų Ukrainos AE naujos TATENA ekspertų komandos atvyks šią savaitę. TATENA ekspertai taip pat planuoja apsilankyti Charkive esančiuose institutuose ir objektuose ir įvertinti jonizuojančios spinduliuotės šaltinių saugą ir saugumą.


Civiliniai branduoliniai įrenginiai nėra pritaikyti karo veiksmams ir dėl to jokiomis sąlygomis negali būti šių veiksmų taikiniais, arba šių veiksmų zonoje.


Visi Ukrainos branduoliniai objektai nuo Lietuvos yra nutolę dideliu atstumu, todėl net ir didesnio incidento ar branduolinės avarijos atveju nebūtų reikšmingo radiologinio poveikio Lietuvos gyventojams.


VATESI dirba Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, situacija yra nuolat stebima.