Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Aptarti Norvegijos projekto „Lietuvos išankstinio perspėjimo apie branduolinį pavojų sistemos vystymas“ tarpiniai rezultatai

Balandžio 27 d. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas surengė Norway grants finansuojamo projekto „Lietuvos išankstinio perspėjimo  apie branduolinį pavojų  sistemos vystymas“ konferenciją. Vienas svarbiausių šio projekto tikslų – branduolinės ar radiologinės avarijos Baltarusijoje atveju laiku perspėti gyventojus ir pasirūpinti jų saugumu.


Projekto veiklos, už kurių įgyvendinimą atsakinga VATESI, yra skirtos stiprinti VATESI gebėjimus atlikti funkcijas numatytas Valstybiniame gyventojų apsaugos plane branduolinės ar radiologinės avarijos atveju:  prognozuoti galimų branduolinių ir radiologinių avarijų branduolinės energetikos objektuose eigą bei nustatyti radionuklidų išmetimo į aplinką charakteristikas.


Konferencijos metu VATESI specialistai pateikė informaciją apie planuojamą įsigyti specialią programinę įrangą, kuri bus naudojama prognozuoti galimų avarijų branduolinės energetikos objektuose eigą bei nustatyti radionuklidų išmetimo į aplinką charakteristikas. Taip pat dalyvavo aptariant pasirengimą kitų metų rudenį Lietuvoje planuojamoms pratyboms.


Visos projekto veiklos yra nukreiptos į išankstiniam perspėjimui apie branduolinį ar radiologinį pavojų reikalingoms priemonėms ir technologijoms įsigyti, specialistų kompetencijoms stiprinti. Įgyvendinus projektą pagerės mūsų šalies pasirengimas perspėti gyventojus apie gręsiantį pavojų, prognozuoti galimus padarinius, institucijoms imtis apsaugomųjų veiksmų, rengti rekomendacijas gyventojams kaip elgtis, siekiant apsisaugoti nuo žalingo jonizuojančiosios spinduliuotės poveikio.