Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Aptartos Ignalinos AE laikinosios panaudoto kuro saugyklos projekto įgyvendinimo problemos

Balandžio 3 d. Valstybinėje atominės energetikos saugos inspekcijoje (VATESI) įvyko susitikimas su VĮ „Ignalinos atominė elektrinė’“ (Ignalinos AE) ir konsorciumo NUKEM–GNS specialistais, kurio metu aptartos VATESI pastabos laikinosios panaudoto branduolinio kuro saugyklos preliminarios saugos pagrindimo ataskaitos projektui.

 

Pasak VATESI viršininko Gyčio Maksimovo, šio susitikimo tikslas buvo išspręsti dar likusius klausimus susijusius su panaudoto branduolinio kuro saugojimo konteineriuose sauga. Ignalinos AE ir NUKEM–GNS atstovai įsipareigojo artimiausiu metu pateikti papildomus trūkstamus duomenis. Gavusi patikslintą informaciją bei pataisytą techninį projektą, VATESI priims sprendimą dėl licencijos išdavimo ir jos galiojimo sąlygų.

 

VATESI specialistai techninį projektą ir preliminariąją saugos vertinimo ataskaitą peržiūrėjo 2008 m. birželį ir pateikė 580 pastabų. Specialistai pažymėjo, kad dar laukia atsakymų į išsakytas pastabas, kurios yra labai svarbios saugai.

 

Laikinoje panaudoto branduolinio kuro saugykloje konteineriuose planuojama saugoti panaudotą branduolinį kurą iki 50 metų, o esant būtinybei pratęsti saugojimo laiką dar 50 metų. VATESI specialistai reikalauja pagrįsti, kad panaudoto branduolinio kuro saugojimui pasirinkta technologija atitiktų galiojančius branduolinės saugos reikalavimus ir būtų tinkama apsaugoti aplinką bei gyventojus nuo galimo žalingo jonizuojančiosios spinduliuotės (radiacijos) poveikio.