Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Dėl situacijos Ukrainos branduolinės energetikos objektuose

Šiuo metu jokio radiologinio pavojaus Lietuvos teritorijoje nėra.

Zaporižios AE esantys TATENA ekspertai praneša, kad paskutinė likusi rezervinė 330 kilovoltų (kV) įtampos elektros linija jau prijungta, nors praėjusią savaitę įvyko dar keletas atjungimų, kurie rodo, kad išorinis elektros energijos tiekimas išlieka nestabilus. Visi šeši  Zaporižios AE reaktoriai yra sustabdyti, tačiau elektros energija vis dar reikalinga reaktoriams aušinti ir kitoms esminėms branduolinės saugos ir saugumo funkcijoms užtikrinti. Zaporižės AE gauna elektrą iš vienos likusios veikiančios 750 kV išorinės elektros linijos. Praradus išorinę elektros energiją, visi 20 avarinių dyzelinių generatorių yra pasirengę tiekti elektros energiją. Be to, šiuo metu veikia 9 mobilūs dyzelinu varomi katilai, padedantys žiemą neužšalti svarbiausioms Zaporižės AE sistemoms ir užtikrinantys elektrinės šildymą. Padėtis Zaporižės AE tebėra sudėtinga.

TATENA generalinis direktorius R. Grossi šią savaitę vyksta į Pietų Ukrainos AE ir Rivnės AE, taip pat į Čiornobylio AE, kur pradės dirbti po du TATENA ekspertus kiekviename objekte. TATENA jau turi nuolatinę keturių ekspertų komandą Zaporižios AE, o artimiausiomis dienomis dviejų TATENA ekspertų komanda taip pat pradės darbą Chmelnyckio AE. Šios naujos ekspertų misijos Ukrainos branduolinėse elektrinėse rengiamos  šalies prašymu ir leis TATENA bet kuriuo metu šalyje turėti apie 11-12 ekspertų.

2023 m. sausio 14 d. raketų atakos Kijeve pažeidė pastatus ir sukėlė gaisrą Kijevo mokslinių tyrimų instituto teritorijoje, kuriame veikia mokslinių tyrimų reaktorius. Gaisras buvo užgesintas, toliau vertinami apšaudymo padariniai. Informacijos apie radiologinės situacijos pokyčius objekte negauta. Prasidėjus karinei agresijai prieš Ukrainą, mokslinių tyrimų reaktoriaus aktyvioji zona buvo iškrauta ir visos kuro rinklės yra panaudoto branduolinio kuro saugykloje.

Civiliniai branduoliniai įrenginiai nėra pritaikyti karo veiksmams ir dėl to jokiomis sąlygomis negali būti šių veiksmų taikiniais, arba šių veiksmų zonoje.

Visi Ukrainos branduoliniai objektai nuo Lietuvos yra nutolę pakankamai dideliu atstumu, todėl net ir didesnio incidento ar branduolinės avarijos atveju nebūtų reikšmingo radiologinio poveikio Lietuvos gyventojams.

VATESI dirba Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, situacija yra nuolat stebima.