Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Dėl situacijos Ukrainos branduolinės energetikos objektuose

Šiuo metu jokio radiologinio pavojaus Lietuvos teritorijoje nėra.

Pasak TATENA generalinio direktoriaus R. Grossi, padėtis Zaporižios atominėje elektrinėje išlieka sudėtinga. Elektrinėje dirbanti TATENA ekspertų komanda patvirtino, kad sausio 6 d. (penktadienį) buvo suremontuota rezervinė 330 kilovoltų (kV) išorinio elektros tiekimo linija, kuri 2022 m. gruodžio 29 d. buvo apgadinta dėl apšaudymų padarytos žalos. Remonto darbai dėl pasikartojančių apšaudymų užtruko ilgiau nei planuota.

Ši rezervinė linija aprūpintų elektros energija Zaporižios AE sistemas, kurios užtikrina svarbiausių branduolinės saugos ir saugumo funkcijų vykdymą, jei elektrinė vėl prarastų ryšį su pagrindine 750 kV išorine elektros tiekimo linija.

R. Grossi dar kartą pabrėžė, kad elektrinės aprūpinimas elektros energija iš išorinio tinklo tebėra nestabilus. Taip pat toliau tęsiamos konsultacijos, siekiant kuo greičiau susitarti dėl branduolinės saugos ir saugumo apsaugos zonos aplink Zaporižios AE.

Civiliniai branduoliniai įrenginiai nėra pritaikyti karo veiksmams ir dėl to jokiomis sąlygomis negali būti šių veiksmų taikiniais, arba šių veiksmų zonoje.

Visi Ukrainos branduoliniai objektai nuo Lietuvos yra nutolę pakankamai dideliu atstumu, todėl net ir didesnio incidento ar branduolinės avarijos atveju nebūtų reikšmingo radiologinio poveikio Lietuvos gyventojams.

VATESI dirba Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, situacija yra nuolat stebima.