Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Dėl situacijos Ukrainos branduolinės energetikos objektuose

Šiuo metu jokio radiologinio pavojaus Lietuvos teritorijoje nėra.

Rugsėjo 21 d. dėl apšaudymo buvo atjungtas Zaporižios AE 6-ojo energijos bloko pagrindinis transformatorius ir rezerviniai transformatoriai savo reikmėms. Dingus energijos bloko elektros energijos tiekimui automatiškai įsijungė du šio bloko avarinio maitinimo sistemos dyzeliniai generatoriai. Vėliau, po keleto valandų, Zaporižios AE darbuotojai užtikrino elektros tiekimą bloko savoms reikmėms ir dyzeliniai generatoriai buvo išjungti ir perjungti į budėjimo režimą. Išorinio elektros aprūpinimo situacija Zaporižios AE išlieka sudėtinga – šiuo metu elektrinė elektros energiją, kuri reikalinga saugos funkcijų vykdymui, gauna per 750 kV liniją, tačiau neturi tiekimo iš rezervinių elektros linijų. Visi 6 Zaporižios AE energijos blokai yra sustabdyti.


Ukraina taip pat informavo apie rugsėjo 19 d. vykusius Pietų Ukrainos atominės elektrinės apšaudymus, dėl kurių buvo apgadintos trys išorinio elektros tiekimo linijos (750 kV linijos, jungiančios elektrinę su tinklu, nenukentėjo). Dėl 300 metrų atstumu nuo atominės elektrinės teritorijos įvykusio sprogimo išdužo kai kurių atominės elektrinės pagalbinių pastatų langai. Informuojama, kad visi trys Pietų Ukrainos AE energijos blokai dirba įprastu režimu.

TATENA generalinis direktorius R. Grossi pabrėžė, kad bet kokie kariniai veiksmai kelia grėsmę branduolinių energetikos objektų saugai ir saugumui ir turi būti nedelsiant sustabdyti.

Apie situacijos pasikeitimą kituose Ukrainos branduolinės energetikos objektuose nepranešama.

 

Civiliniai branduoliniai įrenginiai nėra pritaikyti karo veiksmams ir dėl to jokiomis sąlygomis negali būti šių veiksmų taikiniais, arba šių veiksmų zonoje.

Visi Ukrainos branduoliniai objektai nuo Lietuvos yra nutolę pakankamai dideliu atstumu, todėl net ir didesnio incidento ar branduolinės avarijos atveju nebūtų reikšmingo radiologinio poveikio Lietuvos gyventojams.

VATESI dirba Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, situacija yra nuolat stebima.