Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Dėl situacijos Ukrainos branduolinės energetikos objektuose

Šiuo metu jokio radiologinio pavojaus Lietuvos teritorijoje nėra.

Visose keturiose veikiančiose Ukrainos atominėse elektrinėse – Zaporižės, Pietų Ukrainos, Rivnės ir Chmelnyckio – yra užtikrintas saugos sistemų funkcionavimas, išorinis elektros tiekimas ir jose radiacijos lygis yra normos ribose. Šiose elektrinėse iš viso yra 15 reaktorių, iš kurių 9 gamina elektros energiją, kiti 6 reaktoriai yra sustabdyti remontui arba rezerve.

Nuotoliniu būdu perduodamus branduolinių medžiagų apskaitos ir kontrolės duomenis Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) gauna iš keturių veikiančių Ukrainos atominių elektrinių, tačiau vis dar susiduria su daliniu duomenų perdavimo sutrikimu iš galutinai sustabdytos Čornobylio AE.

Šią savaitę Ukrainai pristatyta pirmoji per TATENA RANET (Response and Assistance Network) tinklą organizuota pagalba – Australija ir Prancūzija perdavė Ukrainai įvairias asmens apsaugos priemones (apsauginius kostiumus, kaukes, pirštines), dozimetrus bei radiologinio užterštumo matavimo įrangą. Netrukus planuojama perduoti ir daugiau Ukrainai reikalingos įrangos bei kitų priemonių.

Ukraina informuoja TATENA apie sudėtingą situaciją Rusijos pajėgų okupuotoje Zaporižės AE dėl nuolatinio spaudimo jos darbuotojams. TATENA generalinis direktorius R. Grossi ir toliau deda pastangas, kad misija į Zaporižės AE įvyktų kaip įmanoma greičiau, deja dėl tebesitęsiančių karo veiksmų ji vis dar negalima.

Visi Ukrainos branduoliniai objektai nuo Lietuvos yra nutolę pakankamai dideliu atstumu, todėl net ir didesnio incidento ar branduolinės avarijos atveju nebūtų reikšmingo radiologinio poveikio Lietuvos gyventojams.


VATESI dirba Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, situacija yra nuolat stebima.