Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Dėl situacijos Ukrainos branduolinės energetikos objektuose

Šiuo metu jokio radiologinio pavojaus Lietuvos teritorijoje nėra.

Visose keturiose veikiančiose Ukrainos atominėse elektrinėse – Zaporižės, Pietų Ukrainos, Rivnės ir Chmelnyckio – yra užtikrintas saugos sistemų funkcionavimas, išorinis elektros tiekimas ir jose radiacijos lygis yra normos ribose. Šiose elektrinėse iš viso yra 15 reaktorių, iš kurių 8 gamina elektros energiją, kiti 7 reaktoriai yra sustabdyti remontui arba rezerve.

Ukraina informavo Tarptautinę atominės energijos agentūrą (TATENA), kad birželio 25 d. apšaudymas padarė papildomos žalos branduolinių tyrimų objektui Charkivo mieste Ukrainos šiaurės rytuose, tačiau radiacijos lygis objekte išliko normalus. Šiuo metu neveikiantis įrenginys yra skirtas moksliniams tyrimams atlikti branduolinės fizikos, radiologinių medžiagų mokslo, biologijos ir chemijos srityse, o taip pat medicinos reikmėms radioaktyviųjų izotopų gamybai. Jis taip pat jau buvo nukentėjęs ir kovo mėn., kai buvo nutrauktas išorinis elektros energijos tiekimas. Ukraina TATENA pranešė, kad per paskutinį vykusį apšaudymą buvo pažeista įrenginio infrastruktūra, įskaitant aušinimo sistemą ir dyzelinio generatoriaus pastatą. Tačiau dyzelinis generatorius išliko nepažeistas.

Tą pačią dieną nešiojamuoju dozimetru atlikti matavimai parodė, kad radiacinis fonas neutronų šaltinio pastato eksperimentinėje salėje neviršijo nustatytų ribų.

Atsižvelgdama į įrenginio tipą ir šiuos matavimus, TATENA įvertino, kad jo saugai reikšmingo poveikio nėra.

Sekmadienį, birželio 26 d., Ukraina atskirai informavo TATENA, kad Rusijos kariuomenės paleistos raketos skrydžio trajektorija vėl buvo pavojingai arti Pietų Ukrainos atominės elektrinės. Generalinis direktorius M. Grossi dar kartą išreiškė didelį susirūpinimą dėl galimo didelio pavojaus branduoliniams objektams, jei tokios raketos į juos pataikytų.

Visi Ukrainos branduoliniai objektai nuo Lietuvos yra nutolę pakankamai dideliu atstumu, todėl net ir didesnio incidento ar branduolinės avarijos atveju nebūtų reikšmingo radiologinio poveikio Lietuvos gyventojams.


VATESI dirba Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, situacija yra nuolat stebima.