Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Dėl situacijos Ukrainos branduolinės energetikos objektuose

Čornobylio atominė elektrinė

Šiuo metu jokio radiologinio pavojaus Lietuvos teritorijoje nėra.

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) ir toliau vertina ir analizuoja per Tarptautinę atominės energijos agentūrą (TATENA) gaunamus Ukrainos branduolinę saugą reguliuojančios institucijos (SNRIU) bei pačios TATENA rengiamus pranešimus apie situaciją Ukrainos branduolinės energetikos objektuose dėl besitęsiančios Rusijos Federacijos karinės agresijos.

Visose keturiose veikiančiose Ukrainos atominėse elektrinėse – Zaporižės, Pietų Ukrainos, Rivnės ir Chmelnyckio – yra užtikrintas saugos sistemų funkcionavimas, išorinis elektros tiekimas ir jose radiacijos lygis yra normos ribose. Šiose elektrinėse iš viso yra 15 reaktorių, iš kurių 7 gamina elektros energiją, kiti 8 reaktoriai yra sustabdyti remontui arba rezerve.

Balandžio 26 d. Čornobylio AE prasidėjo TATENA misija, kurioje dirbs branduolinės ir fizinės saugos bei branduolinių medžiagų kontrolės specialistai. Misijos vadovas TATENA generalinis direktorius Rafael Grossi padėkojo darbuotojams – herojams, dirbusiems Čornobylio AE sudėtingomis karo sąlygomis ir užtikrinusiems tinkamą savo pareigų vykdymą. TATENA ekspertai perdavė Ukrainai techninę įrangą, elektrinės zonoje vykdys radiologinius tyrimus, atstatys nuotolinę TATENA medžiagų kontrolės monitoringo įrangą. Vėliau R. Grossi Kijeve susitikimo metu su Ukrainos prezidentu V. Zelenskiu pažadėjo teikti visokeriopą pagalbą Ukrainai, siekiant padėti jai užtikrinti šalyje esančių branduolinės energetikos objektų saugą ir saugumą.

Zaporižės AE vis dar kontroliuojama okupacinių Rusijos Federacijos karinių pajėgų.

TATENA taip pat informuoja, kad situacija branduolinių medžiagų apskaitos ir kontrolės (angl. safeguards) srityje išliko tokia pati, kaip ir anksčiau – TATENA vis dar negauna nuotoliniu būdu perduodamų duomenų iš savo stebėsenos sistemų, įrengtų Čornobylio AE. Iš kitų Ukrainoje esančių atominių elektrinių tokią informaciją TATENA gauna.

Visi Ukrainos branduoliniai objektai nuo Lietuvos yra nutolę pakankamai dideliu atstumu, todėl net ir didesnio incidento ar branduolinės avarijos atveju nebūtų reikšmingo radiologinio poveikio Lietuvos gyventojams.

Civiliniai branduoliniai įrenginiai nėra pritaikyti karo veiksmams ir dėl to jokiomis sąlygomis negali būti šių veiksmų taikiniais, arba šių veiksmų zonoje.

VATESI dirba Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, situacija yra nuolat stebima.