Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

VATESI specialistai dalyvavo tarptautinėse avarinės parengties pratybose CONVEX-3

Birželio 21–22 d. Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) specialistai dalyvavo Тarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) organizuotose tarptautinėse avarinės parengties pratybose CONVEX-3. Iš viso jose dalyvavo 82 šalys ir 11 tarptautinių organizacijų. Pratybos vyko realiu laiku ir tuo metu buvusiomis oro sąlygomis.

Pratybų metu buvo imituojama sunkioji avarija Pakšo branduolinėje elektrinėje Vengrijoje, kurios 1-ojo ir 2-ojo blokų pirmuose aušinimo kontūruose dėl prarasto išorinio elektros tiekimo tariamai buvo užfiksuoti nedideli radioaktyviųjų medžiagų nuotėkiai, o vėliau prasidėjo radioaktyviųjų medžiagų išmetimai į aplinką. Pratybose dalyvavusios šalys analizavo galimas radiologines pasekmes ir keitėsi informacija apie tai, kokius gyventojų apsaugomuosius veiksmus –  jodo profilaktiką, slėpimąsi, evakuaciją, maisto ir vandens vartojimo ir patekimo į kai kurias teritorijas apribojimus –  taikytų tokiu atveju.   

Abi dienas VATESI buvo iš dalies aktyvuotas Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, kuris vykdė kontaktų centro su kitomis Lietuvos valstybės institucijomis funkcijas: operatyviai keitėsi per TATENA ir Europos Komisijos informacines sistemas iš užsienio valstybių gaunama informacija, analizavo avarijos eigą bei prognozavo galimas pasekmes, rengė pranešimus institucijoms ir visuomenei, konsultavo pratybose dalyvavusias kitas institucijas.

VATESI koordinuotose pratybose Lietuvoje taip pat dalyvavo Aplinkos apsaugos agentūra, Radiacinės saugos centras, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos, Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba, Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarijos Nacionalinio saugumo ir krizių valdymo skyrius.

Lietuvos institucijos pratybose siekė įvertinti galimybę taikyti Valstybinį gyventojų apsaugos branduolinės avarijos atveju planą, įvykus avarijai už Lietuvos teritorijos ribų, patikrinti branduolinės avarijos ir jos padarinių vertinimo bei prognozavimo galimybes, informacijos apsikeitimo operatyvumą ir bendradarbiavimo galimybes tarp Lietuvos institucijų, taip pat visuomenei teikiamos informacijos koordinavimo galimybes.

Dalyvavimas TATENA organizuojamose pratybose Lietuvos specialistams padeda tobulinti pasirengimo reaguoti į branduolines avarijas įgūdžius ir leidžia pasitikrinti visas organizacines ir technines priemones, kurios padeda užtikrinti sklandų darbą tokių situacijų metu.