Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

VATESI viršininkas Michailas Demčenka pradeda naują šešerių metų kadenciją

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, vadovauda-

masis Konstitucija ir Branduolinės energijos įstatymu bei atsižvelgdamas į Ministrės Pirmininkės teikimą, nuo 2024 m. birželio 30 d. paskyrė Michailą Demčenką Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) viršininku naujai šešerių metų kadencijai.

Liepos 1 d. lankydamiesi VATESI Respublikos Prezidento vyriausiasis patarėjas, Aplinkos ir infrastruktūros grupės vadovas Jarekas Niewierowiczius ir Respublikos Prezidento patarėjas Tomas Lukoševičius M. Demčenkai įteikė Prezidento pasirašytą dekretą, pasveikino su naujos kadencijos pradžia ir palinkėjo viršininkui ir visam VATESI kolektyvui didelės sėkmės darbuose.  

Nuo 1981 m. dirbantis branduolinės energetikos srityje M. Demčenka yra sukaupęs didelę ekspertinę ir vadovavimo patirtį paleidžiant ir eksploatuojant pirmąjį ir antrąjį Ignalinos AE energijos blokus, organizuojant ir betarpiškai vykdant branduolinės energetikos objektų saugos pagrindimo dokumentų peržiūros darbus, rengiant ir įgyvendinant įstatymus ir kitus teisės aktus reglamentuojančius šios srities saugos užtikrinimą ir priežiūrą.

M. Demčenkos vadovavimo VATESI metu buvo saugiai užbaigtas Ignalinos AE antrojo energijos bloko eksploatavimas, pradėti ir saugiai vykdomi branduolinio kuro ir radioaktyviųjų atliekų tvarkymui nebereikalingų elektrinės įrenginių išmontavimo ir dezaktyvavimo darbai, licencijuoti ir pradėti eksploatuoti nauji radioaktyviųjų atliekų tvarkymo įrenginiai. Taip pat atliktas papildomas išsamus branduolinio kuro buvimo vietų rizikos bei saugos įvertinimas (streso testai) pagal Europos Sąjungos šalių priimtą metodiką. Lietuvos branduolinės, radiacinės bei fizinės saugos reglamentavimo ir priežiūros sistema gavo aukštus Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) atliktų Lietuvos branduolinės ir radiacinės saugos reglamentavimo ir priežiūros sistemos vertinimo (IRRS) ir Fizinės saugos patarėjų (IPPAS) misijų įvertinimus.


VATESI viršininko gyvenimo aprašymas