Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Baltarusijos AE saugos problemos ir toliau nesprendžiamos

VATESI logotipas

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) 2024-05-22 išsiųstame laiške Baltarusijos ekstremaliųjų situacijų ministerijai (ESM), kuri Baltarusijoje atlieka branduolinės ir radiacinės saugos reguliuotojo funkcijas, dar kartą paragino stabdyti Baltarusijos AE 1-ojo ir 2-ojo energijos blokų eksploatavimą, kol nebus išspręstos visos branduolinės saugos problemos.

VATESI nuo pat Baltarusijos AE projekto įgyvendinimo pradžios stebėjo, kad Baltarusija deda visas pastangas kuo greičiau pastatyti ir pradėti eksploatuoti šią elektrinę, nutolusią nuo Lietuvos sostinės vos 40 km atstumu, bet ne prižiūrėti atliekamų darbų kokybę ir užtikrinti saugą. Dabar neatsakingą požiūrį į saugą vis dažniau parodo neplaniniai Baltarusijos AE energijos blokų sustabdymai bei veikiančių blokų generuojamos galios svyravimai – matyti, kad šie klausimai nebuvo sprendžiami statybos ir įrangos montavimo metu. Apie Baltarusijos AE netolygaus darbo klausimus, neplaninius blokų sustabdymus, užsitęsusius jų remontus Baltarusija informacija nesidalina, nepaaiškina ir dėl kokių priežasčių tenka juos stabdyti, kokie darbai atliekami, kad jas išspręsti.

„Lygiai prieš metus paraginome Baltarusijos ESM įvertinti VATESI keliamus saugos klausimus dėl Baltarusijos AE. Nuo to laiko iš Baltarusijos gavome tik bendro pobūdžio informaciją apie branduolinės ir radiacinės saugos reguliavimą Baltarusijoje. Matome, kad eksploatuojamos atominės elektrinės saugos problemos ir toliau nesprendžiamos“, – sako VATESI viršininkas Michailas Demčenka.

VATESI priminė, kad vis dar laukia atsakymų į iškeltus saugos klausimus, susijusius su aikštelės parinkimu ir įvertinimu, Baltarusijos AE tam tikros saugai svarbios įrangos atsparumu seisminiams įvykiams bei didelio komercinio lėktuvo sudužimo poveikiui, streso testų rekomendacijų įgyvendinimu, tikimybiniu saugos vertinimu, gaisro pavojaus vertinimu, išsivysčiusių šalių reguliavimo patirties analize ir saugos gerinimu pagal jos rezultatus, galutinės saugos analizės peržiūra, tarptautinėmis misijomis ir kitomis saugos užtikrinimo problemomis. Taip pat prašoma paaiškinti viešoje erdvėje paskelbtą informaciją apie 2-ojo energijos bloko reaktoriaus aušinimo kontūro užteršimą organinėmis medžiagomis, 1-ojo energijos bloko antrinio cirkuliacinio kontūro užteršimą radionuklidais, reaktoriaus indo tvirtinimo trūkumus bei nustatytus defektus ir neatliktus darbus.

Baltarusijos taip pat prašoma pateikti informaciją apie jų nustatytas į aplinką išmetamų radionuklidų aktyvumų ribines vertes. VATESI taip pat ragina ESM ir kitas atsakingas Baltarusijos institucijas paskelbti tarptautinių ekspertų misijų metu pateiktas rekomendacijas ir jų įgyvendinimo rezultatus, pateikti papildomą informaciją, kuri reikalinga prognozuoti tikslesnius galimus avarinius išmetimus.

Laiško kopijos perduotos Tarptautinei atominės energijos agentūrai (TATENA), Europos Komisijai, Europos branduolinę saugą reguliuojančių institucijų grupės (ENSREG) ir Vakarų Europos šalių branduolinės saugos reguliavimo institucijų asociacijos (WENRA) pirmininkams.