Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Pristatome VATESI 2014 metų veiklos ataskaitą

Pristatome ir kviečiame susipažinti su Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) 2014 metų veiklos ataskaita.

 

Pagrindinės veiklos kryptys

 

2014 m. VATESI specialistų pastangos buvo skirtos Ignalinos atominės elektrinės (Ignalinos AE) energijos blokų, kurių eksploatavimas nutraukiamas, taip pat naujų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir kitų branduolinės energetikos objektų statybos bei eksploatavimo branduolinės, radiacinės ir fizinės saugos priežiūrai. Daug dėmesio skirta Ignalinos AE panaudoto branduolinio kuro saugyklos projekto modifikacijų saugą pagrindžiantiems dokumentams vertinti. Suderinta naujos branduolinės elektrinės statybos vietos saugos vertinimo ataskaita. Taip pat vyko VATESI veiklos kokybės gerinimas siekiant patvirtinti VATESI vadybos sistemos atitiktį LST EN ISO 9001:2008 standarto reikalavimams ir pasirengimas 2016 m. Lietuvoje vyksiančiai Tarptautinės atominės energijos agentūros branduolinės ir radiacinės saugos reguliavimo veiklos vertinimo misijai.

 

Išduotos licencijos ir leidimai

 

2014 m. VATESI prižiūrėjo 11 VATESI išduotų branduolinės energetikos srities veiklos licencijų ir leidimų, išdavė 3 branduolinės energetikos srities veiklos su jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniais licencijas, išnagrinėjo ir suderino 5 licencijų priedų pakeitimus.

 

Ūkio subjektų veiklos priežiūra

 

Per 2014 m. VATESI specialistai atliko 42 ūkio subjektų veiklos patikrinimus. Svarbu pažymėti, kad pažeidimų ir neatitikimų, dėl kurių tiesioginės įtakos galėjo būti viršytos darbuotojų apšvitos dozės, pažeisti radionuklidus sulaikantys ar jonizuojančiąją spinduliuotę slopinantys barjerai, galėjo pablogėti saugai svarbių įrenginių savybės ir į aplinką išmetamų radionuklidų aktyvumas viršyti radionuklidų išmetimo į aplinką plane nustatytas ribines vertes, ar su saugaus eksploatavimo sąlygų nesilaikymu susijusių sutrikimų nebuvo nustatyta. Kitus užfiksuotus pažeidimus ūkio subjektai pašalino per jiems privalomuose vykdyti nurodymuose nustatytą laiką.

 

Neįprastieji įvykiai

 

2014 m. Ignalinos AE buvo užregistruoti 2 neįprastieji įvykiai. Šių įvykių metu darbuotojų apšvitos ir patalpų taršos radionuklidais lygis neviršijo nustatytų leistinųjų normų, radionuklidų į aplinką nepateko. Mažas neįprastų įvykių, neturinčių įtakos saugai, skaičius rodo, kad branduolinė sauga Ignalinos AE yra tinkamai užtikrinama.

 

Tarptautinis bendradarbiavimas

 

2014 m. atnaujintas branduolinės saugos gerinimo Lietuvoje planas, parengta jo įgyvendinimo ataskaita ir pateikta Europos branduolinę saugą reguliuojančių institucijų grupei (ENSREG). Šeštajame Branduolinės saugos konvencijos susitariančiųjų šalių susitikime pristatytos jau Ignalinos AE įgyvendintas saugos gerinimo priemonės, parengtos įvertinus įgytą patirtį po avarijos Japonijos Fukušima Daiči branduolinėje elektrinėje, kitos šalys supažindintos su 1-ojo ir 2-ojo energijos blokų įrangos išmontavimo ir dezaktyvavimo eiga, atsakyta į klausimus apie radioaktyviųjų atliekų apdorojimo ir saugojimo planus. Siekiant tobulinti VATESI specialistų kompetenciją naujų branduolinės energetikos technologijų priežiūros srityje pasirašytas memorandumas dėl keitimosi aktualia informacija ir patirtimi su Japonijos branduolinę saugą reguliuojančia institucija NRA.