Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

VATESI specialistai dalyvavo vertinant Suomijos branduolinės saugos reguliatoriaus (STUK) radioaktyviųjų atliekų tvarkymo veiklą

Lapkričio 2-6 d. 11 atstovų iš Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos branduolinę saugą ir radiacinę apsaugą reguliuojančių institucijų (Belgijos, Čekijos, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Rumunijos, Slovakijos, Švedijos, Šveicarijos, Vengrijos) bei Europos Komisijos vertino Suomijos STUK radioaktyviųjų atliekų tvarkymo reguliavimo infrastruktūros sritį. Detaliau buvo nuspręsta išnagrinėti kaip STUK reguliuoja būsimo geologinio kapinyno Olkiluote ir su juo susijusio uolienų charakterizavimo įrenginio (ONKALO) projekto įgyvendinimą.

 

Šio vertinimo metu buvo nagrinėti klausimai susiję su teisės aktais nustatyta STUK atsakomybe, institucijos organizacine struktūra ir vadybos sistemos efektyvumu, licencijavimo procesu ir keliamais reikalavimais pareiškėjui bei licenciatui, dokumentų peržiūros ir įvertinimo procedūromis, inspektavimo ir poveikio priemonių taikymu, reikalavimų ir taisyklių rengimu bei įgyvendinimu, santykiais su kitomis institucijomis ir visuomenės įtraukimu į reguliavimo procesą.

 

Vertinimą atlikusi specialistų grupė nustatė, kad STUK turi gerai išvystytą ir efektyvią infrastruktūrą reguliuoti branduolinių medžiagų tvarkymą Suomijoje. Ypatingas dėmesys atkreiptas į ankstyvus sprendimus dėl būsimo geologinio kapinyno projekto. Vis dėlto peržiūrą atlikusios specialistų grupės nuomone STUK būtinai reikia peržiūrėti savo parengtus reguliuojančiuosius dokumentus, kad būtų pakankamai aiškiai nustatyti radioaktyviųjų atliekų tvarkymo proceso reguliavimo tikslai ir šie reikalavimai būtų skaidresni.

 

VATESI specialistams naudinga buvo sužinoti, kaip reikia iš anksto pradėti rengtis tokio didelio projekto, kaip geologinio kapinyno įrengimas, įgyvendinimui, ypatingai atkreipiant dėmesį į STUK resursų planavimą ir pritaikymą pagal organizacijos poreikius bei įgyjant visuomenės pasitikėjimą šiose srityse.

 

Suomijos branduolinės saugos reguliatorius (STUK)

Vertinimo ataskaita (anglų kalba)