Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

VATESI keičiasi informacija su tarptautine bendruomene apie surastus šaltinius su branduolinėmis ar radioaktyviosiomis medžiagomis

2016 m. Lietuvoje buvo užfiksuoti 4 įvykiai susiję su paliktosiomis branduolinėmis ar kitomis radioaktyviosiomis medžiagomis, apie kuriuos VATESI pateikė informaciją TATENA nelegalaus branduolinių ir radioaktyviųjų medžiagų judėjimo duomenų bazėje:

•    vasario mėn. Vilniuje, individualiame name, kuriame anksčiau buvo keramikos dirbtuvės, rastas 300 ml talpos buteliukas su natrio uranatu, prie kurio ant popieriaus lapo nupieštas jonizuojančiosios spinduliuotės ženklas. Išmatavus dozės galią prie supakuoto popieriuje buteliuko nustatyta, kad ji neviršija gamtinio fono, bet surastos medžiagos sudėtyje yra radioaktyvaus urano, todėl ji turi būti tinkamai sutvarkyta;
•    kovo mėn. Vilniuje, Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos garaže, ardomame automobilyje, rasta dėžutė, pažymėta jonizuojančiosios spinduliuotės ženklu. Nustatyta, kad dėžutėje buvo kalibraciniai šaltiniai su cezio (Cs-137), torio (Th-232) ir radžio (Ra-226) radionuklidais;
•    spalio mėn. UAB „Agrogas“ senų kombainų aikštelėje saugomame javų nuėmimo kombaine „Massey Ferguson 38 RS“ rastas šaltinis (metalinė plokštelė) su americio (Am-241) radionuklidu;
•    gruodžio mėn. UAB „Mantas ir Partneriai“ Klaipėdos terminale kraunant iš Rusijos ir Kazachstano atvežtą metalo laužą į laivą, užfiksuotas padidėjęs metalo laužo jonizuojančiosios spinduliuotės lygis. Patikrinus metalo laužą buvo aptikti 26 vnt. radžio (Ra-226), kobalto (Co-60), cezio (Cs-137) ir torio (Th-232) radionuklidais užterštų detalių.

Visos surastos radioaktyviosios medžiagos sutvarkytos ir išvežtos saugoti į saugyklą.

VATESI yra atsakinga už informacijos apie tokio pobūdžio įvykius Lietuvoje teikimą TATENA duomenų bazei ir gautos informacijos iš šios duomenų bazės pateikimą Lietuvos atsakingosioms institucijoms bei tarnyboms. Ši duomenų bazė buvo sukurta 1995 m., siekiant registruoti ir analizuoti įvykius susijusius su nelegaliu branduolinių ar radioaktyviųjų medžiagų judėjimu, skatinti TATENA šalis nares dalytis informacija bei naudotis ja kaip medžiagų nelegalaus judėjimo prevencine priemone.

Keitimasis informacija padeda užtikrinti ir palaikyti branduolinio saugumo režimą TATENA šalyse narėse: matyti tendencijas, analizuoti ir prognozuoti tam tikrus scenarijus ir grėsmes bei atsakingoms institucijoms ir tarnyboms jiems ruoštis. Pavyzdžiui, jei kurioje nors šalyje yra užfiksuojamas bandymas parduoti 5 g urano, yra tikimybė, kad tai tik bandinys iš 2 kg šios medžiagos ir yra ieškomas pirkėjas didesniam kiekiui įsigyti toje pačioje ar kitoje valstybėje – tai yra signalas atitinkamoms teisėsaugos tarnyboms. Informacija apie pavogtus, dingusius ar rastus radioaktyviuosius šaltinius ar medžiagas taip pat palengvina jų paiešką kitose valstybėse, nes mobilizuojamos pasienio pajėgos – atidžiau tikrinami iš tų valstybių gabenami kroviniai.   

2016 m. iš TATENA branduolinių ir kitų radioaktyviųjų medžiagų nelegalaus judėjimo duomenų bazės buvo gauti 188 pranešimai apie neteisėtus branduolinių ir kitų radioaktyviųjų medžiagų judėjimo atvejus, 40 iš jų buvo susiję su branduolinėmis medžiagomis, iš kurių daugiausiai įvykių su nuskurdintu arba gamtiniu uranu. Šalys narės taip pat atnaujino informaciją apie 5 anksčiau praneštus įvykius.

VATESI visą paskelbtą informaciją apie 2016 m. pasaulyje įvykusius nelegalaus branduolinių medžiagų judėjimo atvejus perdavė Policijos departamentui ir Radiacinės saugos centrui bei Branduolinio saugumo kompetencijos centrui. Gauta informacija apie Lietuvos kaimyninėse valstybėse dingusius arba pavogtus radioaktyviuosius šaltinius arba apie kitus įvykius, galinčius turėti įtakos branduolinio saugumo užtikrinimui Lietuvoje, nedelsiant papildomai buvo perduota ir Valstybės sienos apsaugos tarnybai bei Muitinės departamentui. Informacija apie įvykius, kurie buvo susiję su bandymais parduoti branduolines arba radioaktyviąsias medžiagas bei vagystės atvejus buvo perduota Krašto apsaugos ministerijos, Valstybės saugumo departamento ir Vidaus reikalų ministerijos specialistams, kurie dirba Numatomų grėsmių vertinimo komisijoje. Šios komisijos pagrindinė užduotis yra gavus visą informaciją apie galimas grėsmes iš visų institucijų, ją išanalizuoti, apibendrinti ir pateikti VATESI viršininkui siūlymus dėl numatomų grėsmių nustatymo ir persvarstymo branduolinės energetikos objektams.

Iš viso VATESI nuo 1995 m. TATENA duomenų bazei pateikė informaciją apie 59 su nelegaliu radioaktyviųjų medžiagų judėjimu susijusius įvykius. Tokių įvykių pasitaiko kasmet, tik 2004 ir 2006 m. Lietuvoje jų nebuvo užfiksuota. Daugiausia, net apie 7 atvejus, pranešta 2015 m. Pasak VATESI specialistų, šio skaičiaus nederėtų sieti su tokių atvejų didėjimo tendencija ar blogėjančia situacija – priešingai, tai rodo gerėjančias aptikimo galimybes – gerėjantį pasienio kontrolės punktų aprūpinimą dozimetrinės kontrolės įranga, augančia pareigūnų atliekančių patikrinimus kompetencija taip pat ir Lietuvos gyventojų sąmoningumu. 2016 m. būtent gyventoja paskambino specialiosioms tarnyboms ir pranešė, kad Vilniuje buvusiose keramikos dirbtuvėse yra buteliukas pažymėtas įspėjančiu apie spinduliuotės pavojų ženklu. Kitas atvejis, kai tai pat gyventojai, miške radę dūmų jutiklius su įspėjančiu apie pavojų ženklu, informavo atsakingas institucijas.

Dažniausiai pasitaikantys įvykiai Lietuvoje susiję su radionuklidais užteršto metalo laužo, medienos gabenimu, taip pat gyventojų namuose ar įmonėse randamomis paliktosiomis radioaktyviomis medžiagomis ar jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniais, naudojamais matavimo prietaisų arba detektorių kalibravimui.