Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Informacija ūkio subjektams apie gegužės 1 d. įsigaliojusius branduolinės saugos reikalavimus ir pakeitimus

VATESI logotipas

2024 m. gegužės 1 d. įsigaliojo ūkio subjektams aktualūs Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) patikslinti ir parengti nauji branduolinės saugos reikalavimai.

BSR-1.6.3-2024 „Kibernetinio saugumo užtikrinimas branduolinės energetikos objektuose“

Nauji reikalavimai nustato nuoseklų kibernetinio saugumo reglamentavimą visuose branduolinės energetikos objektuose. Atitinkamai buvo pakeisti BSR-2.1.2-2010 „Bendrieji atominių elektrinių su RBMK-1500 tipo reaktoriais saugos užtikrinimo reikalavimai“ – netekusiomis galios pripažintos nuostatos, perkeltos į naujus BSR-1.6.3-2024 reikalavimus. Tokiu būdu kibernetinio saugumo užtikrinimo visuose branduolinės energetikos objektuose priemonės detalizuojamos viename teisės akte.

BSR-3.2.2-2016 „Radioaktyviųjų atliekų atliekynai“

Atnaujinti reikalavimai papildyti nuostatomis užtikrinančiomis informacijos, susijusios su atliekynu ir jo aikštele, prieinamumą eksploatuojant atliekyną ir vykdant uždaryto atliekyno saugos vertinimo priežiūrą.  Teisės akte atsisakyta nuostatų, įpareigojusių licencijos eksploatuoti atliekyną ir vykdyti uždaryto atliekyno priežiūrą turėtoją neterminuotai saugoti neapibendrintą informaciją ir įrašus. Licencijos eksploatuoti atliekyną ir vykdyti uždaryto atliekyno priežiūrą turėtojas privalės užtikrinti, kad būtų išsaugota kol bus vykdoma atliekyno priežiūra ir, panaikinus licenciją prižiūrėti uždarytą atliekyną, pateikta tolesniam ilgalaikiam saugojimui informacija, susijusi su atliekynu ir jo aikštele.

BSR-1.9.2-2018 „Radionuklidų nebekontroliuojamųjų radioaktyvumo lygių medžiagoms ir atliekoms, susidarančioms branduolinės energetikos srities veiklos su jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniais metu, nustatymas ir taikymas“

Patikslintame teisės akte nustatomi atliekų, sukauptų taip vadinamame Ignalinos AE pramoninių atliekų poligone, sąlyginiai nebekontroliuojamieji radioaktyvumo lygiai ir jų vertinimo sąlygos panaikinti kontrolę šioms atliekoms radiacinės saugos požiūriu.

Primename, kad nuorodos į aktualius teisės aktus skelbiamos VATESI interneto svetainės srityje Teisės aktai, kontrolinių klausimynų-ataskaitų formos – srityje Ūkio subjektų priežiūra.