Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

VATESI suderino laikinosios panaudoto branduolinio kuro saugyklos konteinerių techninio projekto pakeitimus

Liepos 10 d. Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) suderino VĮ Ignalinos atominė elektrinė pateiktus dokumentus: techninį sprendimą ir saugą pagrindžiančius dokumentus dėl konteinerių, skirtų saugoti panaudotam branduoliniam kurui (CONSTOR RBMK1500/M2), projekto pakeitimų.

 

Peržiūrėtų dokumentų tikslas yra pagrįsti, kad dėl pakeistų konteinerių užpildo savybių išlieka tinkama darbuotojų ir gyventojų apsauga nuo jonizuojančiosios spinduliuotės, bus užtikrintas konteineriuose numatyto saugoti panaudoto branduolinio kuro aušinimas, konteineriai atitinka visus branduolinės ir radiacinės saugos reikalavimus.

 

Išnagrinėję gautus ir pagal pateiktas pastabas papildytus dokumentus, VATESI specialistai pritarė VĮ Ignalinos atominės elektrinės specialistų pateiktoms išvadoms, kad panaudotas branduolinis kuras galės būti saugomas modifikuotuose konteineriuose, neviršijant projektiniuose dokumentuose nustatytų ribų ir sąlygų.

 

Įgyvendindama laikinosios panaudoto branduolinio kuro saugyklos projektą, VĮ Ignalinos atominė elektrinė atliko nemažai 2009 m. suderinto techninio projekto pakeitimų. Per 2014 m. VATESI suderino pakeitimus susijusius su konteinerių dangčių privirinimo technologija, keliamaisiais kranais įrengtais elektrinės energijos blokuose, amortizatoriais konteineriams saugykloje ir energijos blokuose, konteinerio vartytuvu ir saugyklos krano seisminėmis atramomis.

 

Peržiūrint konteinerių užpildo savybių saugą pagrindžiančius dokumentus VATESI specialistus konsultavo užsienio ekspertai iš RISKAUDIT (Vokietijos GRS ir Prancūzijos IRSN) ir Lietuvos specialistai iš Kauno technologijos universiteto ir Fizinių ir technologijos mokslų centro.

 

Visagino savivaldybės teritorijoje esančioje laikinoje panaudoto branduolinio kuro saugykloje panaudotas branduolinis kuras bus saugomas 4,5 m aukščio ir 2,6 m skersmens konteineriuose CONSTOR RBMK-1500/М2, kurių kiekvieno svoris kartu su pakrautu kuru bus 118 tonų. Saugykloje planuojama patalpinti apie 190 konteinerių, juose saugoti apie 17 000 panaudoto branduolinio kuro rinklių.