Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Vyriausybė pritarė Branduolinės saugos įstatymo koncepcijai

Pagal šiandien Vyriausybės patvirtintą Branduolinės saugos įstatymo koncepciją bus rengiamas naujas Branduolinės saugos įstatymas, kurio pagrindinis uždavinys yra užtikrinti, kad branduolinės energetikos saugos reguliavimo ir priežiūros sistema Lietuvoje taptų veiksmingesnė, skaidresnė ir efektyvesnė, turėtų lankstesnę finansavimo sistemą ir aiškiai nustatytus priežiūros ir poveikio priemonių mechanizmus.

 

Naujas Branduolinės saugos įstatymas iš esmės reglamentuos branduolinės saugos principus, pagrindus ir administracines procedūras saugos vertinimo, licencijavimo, įvairių leidimų išdavimo, kontrolės ir poveikio priemonių taikymo srityse. Šis įstatymas yra būtinas, siekiant Lietuvai deramai pasirengti naujos atominės elektrinės statybos projekto įgyvendinimui.

 

Šiame įstatyme siūloma numatyti galimybę įvesti mišrų branduolinės saugos reguliavimo institucijos finansavimo modelį, kuris padėtų užtikrinti būtinas lėšas branduolinės saugos reguliavimui ir tuo pačiu palengvintų finansinę naštą valstybės biudžetui.

 

Ateityje, branduolinės energetikos sektoriuje dalyvaujant privačiam kapitalui, branduolinės saugos reguliavimas susidurs su specifinėmis problemomis, kurios branduolinei energetikai būnant valstybės nuosavybės teise valdomame sektoriuje iki šiol neiškildavo. Todėl nauju įstatymu yra labai svarbu tinkamai reglamentuoti visuomeninius santykius, atsirandančius branduolinės saugos užtikrinimo srityje.

 

Branduolinės saugos sistema Lietuvoje tobulinama remiantis 2009 m. birželio 25 d. priimta Europos Tarybos direktyva 2009/71/EURATOMAS, kuria nustatoma Bendrijos branduolinių įrenginių branduolinės saugos sistema. Už šios direktyvos perkėlimą į nacionalinę teisę atsakinga Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI), kuri yra branduolinės energetikos objektų saugos reguliavimo ir priežiūros institucija.

 

Branduolinė sauga tai teisinių, administracinių ir techninių savybių bei branduolinės energetikos objektą eksploatuojančio arba kitaip su branduolinėmis ir (arba) branduolinio kuro ciklo medžiagomis susijusio personalo gebų visuma, garantuojanti tinkamą branduolinės energetikos objektų eksploatavimo ar atitinkamos veiklos sąlygų užtikrinimą, avarijų išvengimą (prevenciją) ar jų padarinių sušvelninimą, siekiant užtikrinti žmonių ir aplinkos apsaugą nuo žalingo jonizuojančiosios spinduliuotės poveikio.