Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

VATESI komentaras

Reaguodami į Baltarusijos ekstremaliųjų situacijų ministerijos (ESM) Branduolinės ir radiacinės saugos departamento (Gosatom-

nadzor) pateiktą komentarą

žiniasklaidai, apie Lietuvai teikiamą didelį kiekį informacijos apie Baltarusijos AE, informuojame kad Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) iki šiol negavo iš Baltarusijos atsakingų institucijų išsamių atsakymų į jos iškeltus klausimus apie Baltarusijos AE saugą.

 

Atkreipiame dėmesį, kad svarbus yra informacijos turinys, o ne jos kiekis. VATESI jau ne kartą ragino Baltarusijos ESM pateikti atsakymus į iškeltus saugos klausimus, susijusius su aikštelės parinkimu ir įvertinimu, Baltarusijos AE tam tikros įrangos atsparumu seisminiams įvykiams bei didelio komercinio lėktuvo sudužimo poveikiui, tikimybiniu saugos vertinimu, gaisro pavojaus vertinimu ir kitomis saugos užtikrinimo problemomis (pakartotinis laiškas išsiųstas ESM 2021 m. rugsėjo mėn.).

 

„Į visus Lietuvos keliamus Baltarusijos AE saugos užtikrinimo klausimus turi būti pateikti išsamūs atsakymai. Kvietimas specialistams atvykti į Baltarusijos AE ir patiems surasti atsakymus į visus užduodamus klausimus yra nepriimtinas, kol nematome ryžto dalintis dalykinio turinio informacija ir realiai spręsti iškeltas branduolinės saugos problemas“, – sako VATESI viršininkas Michailas Demčenka.