Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Informacija ūkio subjektams apie lapkričio 1 d. įsigaliojusius branduolinės saugos reikalavimus, kontrolinių klausimynų ir kitų teisės aktų pakeitimus

VATESI logotipas

2021 m. lapkričio 1 d. įsigaliojo ūkio subjektams aktualūs Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) parengti branduolinės saugos reikalavimai, kontrolinių klausimynų-ataskaitų formos ir kitų teisės aktų pakeitimai.

Branduolinės saugos reikalavimai BSR-1.8.10-2021 „Galimų branduolinių ir radiologinių avarijų branduolinės energetikos objekte padarinių analizė“

Nauji branduolinės saugos reikalavimai BSR-1.8.10-2021 nustato galimų branduolinių ir radiologinių avarijų branduolinės energetikos objekte padarinių analizės tikslus ir atlikimo metodiką, šios analizės dokumentavimo ir derinimo su VATESI tvarką, tikslinimą ir periodinės peržiūros atlikimą.

BSR-2.1.2-2010 „Bendrieji atominių elektrinių su RBMK-1500 tipo reaktoriais saugos užtikrinimo reikalavimai“

Naujoje BSR-2.1.2-2010 redakcijoje patikslintos nuostatos reglamentuojančios neprojektinių avarijų sąrašo parengimo ir derinimo su VATESI tvarką bei neprojektinių avarijų analizės ir galimų branduolinių ir radiologinių avarijų branduolinės energetikos objekte padarinių analizės duomenų ir jų rezultatų panaudojimą rengiant branduolinės elektrinės avarinės parengties planą ir  avarinės parengties instrukcijas.

BSR-1.8.11-2021 „Elektros energijos tiekimas branduolinės energetikos objektui“

Nauji branduolinės saugos reikalavimai BSR-1.8.11-2021  nustato elektros energijos tiekimo sistemos projektavimo, gamybos, statybos (montavimo), pripažinimo tinkama eksploatuoti, eksploatavimo reikalavimus branduolinės energetikos objektams, išskyrus neenergetinius branduolinius reaktorius ir galios režimu eksploatuojamas branduolines elektrines. Naujieji reikalavimai pakeičia nuo 2021 m. lapkričio 1 d. netekusius galios Branduolinės energetikos objektų avarinio elektros energijos tiekimo sistemų įrengimo ir eksploatacijos reikalavimus.

BSR-1.5.1-2019 „Branduolinės energetikos objektų eksploatavimo nutraukimas“

Naujoje BSR-1.5.1-2019 redakcijoje patikslinta galutinio branduolinės energetikos objektų (toliau – BEO) eksploatavimo nutraukimo plano ir BEO eksploatavimo nutraukimo saugos analizės ataskaitos peržiūrėjimo ir atnaujinimo tvarka. Patikslintos nuostatos dėl BEO aikštelėje esančių statinių priskyrimo neeksploatuojamiems ir nereikalingiems statiniams, kuriuos planuojama griauti, bei sprendimų priėmimo dėl šių statinių griovimo darbų vykdymo tvarka. Taip pat patikslintos nuostatos dėl BEO eksploatavimo nutraukimo darbų planavimo, siekiant užtikrinti, kad, planuojant ir vykdant BEO eksploatavimo nutraukimo darbus, būtų užtikrinama radiacinė sauga.

Branduolinės saugos taisyklės BST-3.1.1-2021 „Radioaktyviųjų atliekų deginimo įrenginiai“

Naujosios taisyklės taikomos radioaktyviųjų atliekų deginimo įrenginiams, skirtiems skystosioms ir kietosioms radioaktyviosioms atliekoms deginti, ir saugai svarbiems radioaktyviųjų atliekų deginimo įrenginių konstrukcijoms, sistemoms ir komponentams. Taisyklės papildo ir detalizuoja bei nurodo būdus ir priemones, kuriuos įgyvendinus būtų įvykdyti su radioaktyviųjų atliekų deginimu susiję branduolinės saugos reikalavimai, nustatyti susijusiuose teisės aktuose: BSR-3.1.2-2017 „Radioaktyviųjų atliekų tvarkymas branduolinės energetikos objektuose iki jų dėjimo į radioaktyviųjų atliekų atliekyną“, BSR-1.8.6-2019 „Branduolinės energetikos objekto saugai svarbių konstrukcijų, sistemų ir komponentų techninė priežiūra, stebėjimas ir patikrinimai“.  Atitinkamai buvo atnaujintos ir šių teisės aktų redakcijos.

BST-1.5.1-2020 „Branduolinės energetikos objektų pastatų, inžinerinių statinių ir aikštelės atitikties nebekontroliuojamiesiems radioaktyvumo lygiams ir paviršinio radionuklidų aktyvumo vertėms nustatymas“

Naujoje branduolinės saugos taisyklių redakcijoje patikslintos rekomendacijos, kaip atlikti istorinį vertinimą.

Kontroliniai klausimynai-ataskaitos

Lapkričio 1 d. įsigaliojo trys naujos kontrolinių klausimynų-ataskaitų formos:

Radiacinės saugos reikalavimų taikant individualiąsias apsaugos priemones patikrinimo kontrolinis klausimynas-ataskaita;

Branduolinės energetikos objekto statinių ir branduolinės energetikos objekto statinio saugai svarbių konstrukcijų naudojimo ir techninės priežiūros patikrinimo kontrolinis klausimynas-ataskaita;

Branduolinės energetikos objekto statinių ir branduolinės energetikos objekto statinio saugai svarbių konstrukcijų statybos ir pripažinimo tinkamu eksploatuoti patikrinimo kontrolinis klausimynas-ataskaita.

Atkreipiame dėmesį, kad atnaujintos 13 anksčiau įsigaliojusių  kontrolinių klausimynų formos, patikslinant jų  pavadinimus. Siekiant aiškesnio VATESI atliekamų patikrinimų reglamentavimo, buvo parengti ir įsigaliojo susiję branduolinės saugos reikalavimų BSR-1.1.3-2016 „Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos patikrinimai“ ir BSR-1.1.4-2017 „Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos poveikio priemonių taikymo tvarkos aprašas“ pakeitimai.


Primename, kad kontrolinių klausimynų formos skelbiamos VATESI interneto svetainės srityje Ūkio subjektų priežiūra, nuorodos į aktualius teisės aktus – srityje Teisės aktai.