Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Priešgaisrinė sauga branduolinės energetikos objektuose - antroji ENSREG organizuojama teminė peržiūra pagal Branduolinės saugos direktyvą

Branduolinės saugos užtikrinimas yra nepaprastai svarbi sritis Europos Sąjungos šalių gyventojams. 13 iš 27 šalių narių yra eksploatuojamos branduolinės elektrinės ir todėl ypatingai svarbu, kad tokiu būdu elektros energija būtų gaminama saugiai ir branduolinėse elektrinėse būtų nuolat įgyvendinamos visos saugos gerinimo priemonės.


Pagal Branduolinės saugos direktyvos nuostatas teminės saugos vertinimai turi būti atliekami kas šešerius metus. Parengiamieji darbai antrajai teminei peržiūrai ENSREG pradėti 2020 m., o 2021 m. nuspręsta įvertinti priešgaisrinės saugos klausimus branduolinėse elektrinėse, kuro sodrinimo gamyklose, tiriamuosiuose reaktoriuose, panaudoto branduolinio kuro ir radioaktyvių atliekų saugyklose bei tvarkymo įrenginiuose, kurie yra šalia branduolinės energetikos objektų.

2021 m. birželio mėn. visos suinteresuotosios šalys buvo supažindintos su antrosios teminės peržiūros tikslais, nuotoliniame susitikime aptarti aktualūs priešgaisrinės saugos branduolinės energetikos objektuose užtikrinimo klausimai.


Teminė branduolinės saugos vertinimo sistema yra ES šalių sukurtas mechanizmas, skirtas peržiūrėti saugai svarbias sritis, keistis patirtimi ir gerinti saugos lygį. Kadangi saugos gerinimas vyksta nuolatos, teminis saugos peržiūros ir vertinimo procesas vyksta keliais etapais: šalies įsivertinimo ir šalių parengtų ataskaitų tarpusavio peržiūros. Pirmoji teminė senėjimo valdymo saugos srities peržiūra vyko 2017−2019 m. Jos metu buvo vertinama branduolinių elektrinių ir tiriamųjų reaktorių, kurių šiluminė galia didesnė nei 1 MW, sauga. Antroji teminė priešgaisrinės saugos branduoliniuose įrenginiuose peržiūra vyks 2022−2024 m. Šioje peržiūroje dalyvaus ir Lietuva.


Tarpusavio peržiūros proceso tikslas yra identifikuoti sritis, kurias reikia tobulinti ir suplanuoti bei įgyvendinti saugos gerinimo priemones taip prisidedant prie saugos lygio didinimo ES eksploatuojamuose branduolinės energetikos objektuose.


Skaidrumas ir visuomenės dalyvavimas bus užtikrinamas viso teminės peržiūros proceso metu, įskaitant ir galimybes dalyvauti visuomenei tiek rengiant procesui reikalingus dokumentus, tiek teminės peržiūros metu. Visi reikalingi dokumentai ir konsultacijos visuomenei bus prieinami ENSREG svetainėje www.ensreg.eu.

Daugiau informacijos apie ENSREG temines peržiūras (TPR):

Apie ENSREG teminių peržiūrų procesą (pdf)

Pirmoji teminė peržiūra - senėjimo valdymas (pdf)

Antroji teminė peržiūra - priešgaisrinė sauga (pdf)