Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Baltarusijos AE 1-ojo energijos bloko pramoninis eksploatavimas pradedamas neišsprendus visų saugos problemų

Birželio 2 d. Baltarusijos Respublikos ekstremaliųjų situacijų ministerija (ESM) pranešė, kad išdavė licenciją pradėti Baltarusijos AE 1-ojo energijos bloko pramoninį eksploatavimą.

Licencijos išdavimo faktas nekeičia VATESI pozicijos, kad reikia stabdyti Baltarusijos AE eksploatavimą ir spręsti branduolinės saugos problemas bei įdiegti būtinas saugos gerinimo priemones. Paskutinį tokį laišką su reikalavimu stabdyti elektrinės eksploatavimą, VATESI išsiuntė ESM 2021 m. kovo 31 d.

VATESI iki šiol dar negavo tinkamų atsakymų į iškeltus saugos klausimus, susijusius su aikštelės parinkimu ir įvertinimu, Baltarusijos AE projekto atsparumu seisminiams įvykiams bei didelio komercinio lėktuvo sudužimo poveikiui, didžiosios dalies streso testų rekomendacijų įgyvendinimu, tikimybiniu saugos vertinimu, gaisro pavojaus vertinimu ir kitomis saugos užtikrinimo problemomis. VATESI ne kartą ragino, kad svarbu kuo skubiau įgyvendinti visas anksčiau nurodytas saugos gerinimo priemones.

„Atsakingos Baltarusijos institucijos, nepaisydamos nuolatinių raginimų stabdyti 1-ojo energijos bloko paleidimo ir eksploatavimo darbus ir spręsti branduolinės saugos problemas, visą dėmesį sutelkė ne į principo – pirmiausia sauga – įgyvendinimą ir prioritetinį saugos problemų sprendimą, bet į paleidimo darbų grafiko vykdymą. Toks atsainus požiūris į branduolinę saugą yra netoleruotinas“, – sako VATESI viršininkas Michailas Demčenka.