Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Tarptautinėje konferencijoje aptariami pasirengimo branduolinei ar radiologinei avarijai klausimai

2021 m. gegužės 27–28 d. VATESI atstovai dalyvauja Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos organizuojamoje tarptautinėje nuotolinėje konferencijoje „Kaip rengiamasi užtikrinti gyventojų saugumą branduolinės ir radiologinės avarijos metu?“. Savo patirtimi ir iššūkiais renginyje dalinsis Lietuvos ir užsienio ekspertai, atstovai iš Norvegijos, Vokietijos, Rumunijos, Izraelio, Lenkijos, Latvijos ir Estijos bei Lietuvos branduolinę ir radiacinę saugą bei civilinę saugą reguliuojančių institucijų.

Konferencijos  metu ekspertai pristatys jų šalyse veikiančias gyventojų išankstinio perspėjimo sistemas, kaip organizuojama radiacinė stebėsena. Taip pat bus aptariami pasirengimo ekstremaliosioms situacijoms ir reagavimo aspektai, mokymo ir švietimo programa pasirengti ir reaguoti į branduolinę ar radiologinę avariją, strateginė komunikacija avarijos atveju ir užsienio šalių patirtis diegiant ekstremaliosioms  situacijoms valdyti skirtas informacines sistemas.

„Įvykus branduolinei avarijai, svarbu apie tai kuo greičiau sužinoti ir turėti įrankius, leidžiančius vertinti bei prognozuoti avarijos eigą, kad būtų galima nustatyti avarijos mastą, o institucijos galėtų kuo skubiau perspėti gyventojus ir pasirūpinti jų apsauga “, – sako VATESI viršininko pavaduotojas bendrais branduolinės saugos klausimais Sigitas Šlepavičius. Šiam tikslui tarptautinio projekto lėšomis VATESI įsigis programinę įrangą, kuri padės tiksliau prognozuoti branduolinės avarijos eigą ir jos metu išmetamų radionuklidų charakteristikas.

Konferencija yra viena tarptautinio projekto „Lietuvos išankstinio perspėjimo apie branduolinį pavojų sistemos vystymas“ veiklų. Projekto pagrindinis tikslas – sukurti vieningą gyventojų išankstinio perspėjimo sistemą apie branduolinę ar radiologinę avariją Lietuvos Respublikoje ar už jos ribų, ypatingą dėmesį telkiant priemonėms, skirtoms apsaugoti gyventojus galimos branduolinės avarijos Baltarusijos Respublikoje veikiančioje atominėje elektrinėje.


Daugiau informacijos apie VATESI veiklas projekte.