Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Informacija ūkio subjektams apie gegužės 1 d. įsigaliojusius branduolinės saugos reikalavimų ir kitų teisės aktų pakeitimus

2021 m. gegužės 1 d. įsigaliojo ūkio subjektams aktualūs Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) parengtų branduolinės saugos reikalavimų ir kitų teisės aktų pakeitimai.  

Branduolinės saugos įstatymo NR. XI-1539 5, 22, 23, 24, 25, 26, 29, 32, 36, 391 straipsnių ir 2 priedo pakeitimo įstatymas  (toliau – BSĮ pakeitimo įstatymas)

BSĮ pakeitimo įstatyme:

•    patikslinta, kokių sričių standartai, standartizacijos leidiniai ir licencijų, leidimų turėtojų ir branduolinės energetikos objekto (toliau – BEO) statybos vietos vertinimą atliekančių asmenų normatyviniai techniniai dokumentai yra laikomi branduolinės saugos normatyvinių techninių dokumentų sistemos dalimi, ir aiškiai apibrėžtos šių dokumentų taikymo taisyklės;

•    numatyta, kad branduolinės elektrinės radionuklidais užterštų konstrukcijų, sistemų ir komponentų dezaktyvavimo ir (ar) išmontavimo darbams vykdyti bus išduodami atskiri VATESI leidimai;

•    patikslinta licencijos vykdyti BEO eksploatavimo nutraukimą galiojimo panaikinimo tvarka, kartu į šį procesą įtraukant visuomenę;

•    siekiant ūkio subjektams sumažinti nereikalingą administracinę naštą, atsisakyta tam tikrais atvejais reikalavimo pateikti radionuklidų išmetimo į aplinką planą, kai branduolinės ir radiacinės saugos vertinimo metu nustatoma, kad iš BEO (pavyzdžiui, radioaktyviųjų atliekų atliekyno), normalaus eksploatavimo sąlygomis, radionuklidų išmetimų į aplinką nebus.

BSR-1.5.1-2019 „Branduolinės energetikos objektų eksploatavimo nutraukimas“

Reikalavimų pakeitimai parengti atsižvelgiant į BSĮ pakeitimo įstatymo, Branduolinės energijos įstatymo pakeitimo įstatymo nuostatas ir Tarptautinės atominės energijos agentūros patvirtintus saugos standartus ir reikalavimus, taikomus BEO eksploatavimo nutraukimui, pasikeitusias faktines aplinkybes ir įgytą patirtį, vykdant BEO eksploatavimo nutraukimo priežiūrą.

Atnaujintuose reikalavimuose patikslintos nuostatos, susijusios su leidimų išdavimu vykdyti branduolinės elektrinės, jos energijos bloko radionuklidais užterštų konstrukcijų, sistemų ir komponentų dezaktyvavimo ir išmontavimo darbus šių BEO galutinio sustabdymo ir (ar) eksploatavimo nutraukimo metu bei šiems leidimams gauti reikalingų dokumentų rengimu ir teikimu VATESI. Taip pat patikslinta licencijos vykdyti branduolinės energetikos objekto eksploatavimo nutraukimą galiojimo panaikinimo tvarka.

BSR-1.1.1-2014 „Branduolinės saugos reikalavimų ir branduolinės saugos taisyklių rengimo tvarkos aprašas“

Branduolinės saugos reikalavimų pakeitimo projektas parengtas siekiant patikslinti ir suderinti kai kurias reikalavimų nuostatas, atsižvelgiant į Lietuvos branduolinės saugos įstatymo 5 straipsnį, kurio nauja redakcija taip pat įsigalioja 2021 m. gegužės 1 d. Pakeitimu pripažinti netekę galios reikalavimų punktai, kurių nuostatos perkeltos į BSĮ 5 straipsnį, atlikti kiti redakcinio pobūdžio pakeitimai.

BSR-1.8.4-2018 „Branduolinės energetikos objekto saugai svarbių konstrukcijų, sistemų ir komponentų senėjimo valdymas“

Atnaujintuose reikalavimuose patikslinta ir papildyta informacija, kuri turi būti pateikta BEO saugai svarbių konstrukcijų, sistemų ir komponentų (toliau – SS KSK) senėjimo valdymo vadybos sistemos dokumentuose. Teisės aktas papildytas nuostatomis nustatančiomis fizinės saugos sistemų senėjimo valdymą bei reikalavimais SS KSK eksploatavimo laiko pratęsimui. Nustatyti reikalavimai taikomi jau eksploatuojamų ir naujai licencijuojamų BEO SS KSK.

Branduolinės energetikos srities veiklos licencijų ir leidimų išdavimo taisyklės

Pakeistose taisyklėse nustatyti dokumentai, kurie turi būti pateikti VATESI, pareiškėjui siekiant pagrįsti branduolinės elektrinės dezaktyvavimo ir (ar) išmontavimo darbų saugą prieš išduodant leidimą vykdyti šiuos darbus, aiškiau sureglamentuoti  paraiškos ir kitų licencijavimo dokumentų teikimo reikalavimai.

Taip pat atkreipiame dėmesį, kad įsigaliojo paraiškos branduolinės energetikos srities veiklos paraiškos leidimui gauti  formos A2 nauja redakcija, kuri buvo parengta, siekiant sudaryti galimybę kreiptis dėl leidimų vykdyti branduolinės elektrinės dezaktyvavimo ir (ar) išmontavimo darbus išdavimo.

Primename, kad visų aktualių branduolinės saugos reikalavimų ir kitų ūkio subjektų priežiūrą reglamentuojančių teisės aktų sąrašą ir kontrolinius klausimynus ūkio subjektai ir kitos suinteresuotosios šalys gali rasti VATESI interneto svetainės srityje Ūkio subjektų priežiūra, taip pat nuorodos į dokumentus skelbiamos srityje Teisės aktai.