Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

VATESI nedalyvaus Baltarusijoje organizuojamuose viešuosiuose svarstymuose, kur neturės teisės pasisakyti

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) gavo iš Baltarusijos Ekstremaliųjų situacijų ministerijos Branduolinės ir radiacinės saugos departamento (Gosatomnadzor) kvietimą š. m. balandžio 30 dieną nuotoliniu būdu dalyvauti organizuojamuose viešuosiuose svarstymuose prieš licencijos pradėti pramoniniu būdu eksploatuoti Baltarusijos AE 1-ajį bloką išdavimą. VATESI siūloma stebėti viešuosius svarstymus be teisės pasisakyti.

Išsiųstame VATESI atsakyme Gosatomnadzor pabrėžiama, kad 2021 m. kovo 31 d. laiške Baltarusijos Ekstremaliųjų situacijų ministerijai (ESM) buvo priminta, kad dauguma jau seniai iškeltų branduolinės saugos užtikrinimo klausimų iki šiol taip ir nėra išspręsta. Taip pat pakartota, kad saugos užtikrinimas yra šalies atsakomybė laiku ir tinkamai įgyvendinti visas pagal šiuolaikinius tarptautinius standartus saugos gerinimui reikalingas priemones. ESM, kuri atlieka branduolinės saugos reguliuotojo funkcijas, buvo paraginta stabdyti Baltarusijos AE paleidimo ir eksploatavimo darbus ir nedelsiant spręsti branduolinės saugos problemas.

Turėdama tiek daug neišspręstų klausimų, VATESI atsisakė dalyvauti organizuojamuose viešuosiuose svarstymuose, kur neturėtų teisės pasisakyti.

Baltarusijos institucijos dar kartą buvo paragintos vietoj pasirengimo išduoti licenciją veiksmų, visas pastangas ir dėmesį skirti tinkamai įvertinti saugą ir spręsti Baltarusijos AE saugos klausimus. Toks atsakingas požiūris į branduolinės saugos užtikrinimą labiausiai atitiktų Baltarusijos, Lietuvos ir kitų kaimyninių valstybių visuomenės interesus.