Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Baltarusija neteikia informacijos pagal Branduolinės saugos konvenciją

Lietuvos institucijoms siekiant tiksliau įvertinti galimą Baltarusijos AE radiologinį poveikį gyventojams ir aplinkai bei prireikus patikslinti avarinės parengties planus, yra reikalinga detali informacija apie galimus radioaktyviųjų medžiagų išmetimus potencialios sunkios branduolinės avarijos metu.

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) dar 2019 m. pabaigoje, vadovaudamasi Branduolinės saugos konvencijos nuostatomis, pateikė prašymą Baltarusijos ekstremalių situacijų ministerijai (ESM) pateikti šią detalią informaciją. Tik po metų, 2020 m. pabaigoje, ESM sureagavo į VATESI prašymą, tačiau avarinės parengties planavimui reikalingos informacijos nepateikė.

„Baltarusijos delsimas pateikti reikalingą detalią informaciją, yra laikytinas įsipareigojimų pagal Branduolinės saugos konvenciją nevykdymu“, – sako VATESI viršininkas Michailas Demčenka.

VATESI išsiųstame naujame laiške pakartotinai dar kartą priminė Baltarusijos ESM, kad nurodyta informacija yra būtina ir apie šį kreipimąsi informavo Branduolinės saugos konvencijos susitariančiųjų šalių planuojamo susitikimo prezidentą ir Tarptautinę atominės energijos agentūrą (TATENA).

Branduolinės saugos konvencija numato susitariančiosios šalies (šiuo atveju – Baltarusijos), kurios teritorijoje yra branduolinis įrenginys (Baltarusijos AE), pareigą, kaimyninės šalies, kuri gali patirti šio branduolinio įrenginio poveikį, prašymu, pateikti visą būtiną informaciją, kad ji galėtų atlikti savo vertinimą dėl galimo branduolinio įrenginio poveikio jos teritorijai.