Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

ENSREG susitikime patvirtinta preliminari streso testų rekomendacijų įgyvendinimo Baltarusijos AE peržiūros ataskaita

Kovo 3 d. eiliniame Europos branduolinę saugą reguliuojančių institucijų grupės (ENSREG) susitikime buvo aptarta ir patvirtinta preliminari streso testų rekomendacijų įgyvendinimo Baltarusijos AE peržiūros ataskaita.

ENSREG susitikime buvo priminta, kad streso testai – tai branduolinės elektrinės tam tikrų saugos sričių peržiūros procesas, siekiant gerinti elektrinės saugos lygį. Taip pat pabrėžta, kad branduolinių elektrinių testavimo nepalankiomis sąlygomis (streso testų) procesas nepagrindžia, kad jų eksploatavimas yra saugus. Europos Sąjungos šalyse branduolinių elektrinių sauga yra vertinama atsižvelgus į visus šiuolaikinius saugos reikalavimus.

ENSREG organizuotos peržiūros tikslas yra įvertinti 2019 m. rugpjūtį Baltarusijos parengtą rekomendacijoms įgyvendinti skirtą veiksmų planą bei pačių rekomendacijų, kurios 2018 m. liepą buvo pateiktos ENSREG streso testų peržiūros ataskaitoje, įgyvendinimą.

Dėl besitęsiančios COVID-19 pandemijos, Baltarusijos veiksmų plano peržiūra buvo suskirstyta į du etapus. Pirmajame etape ekspertai peržiūrėjo su septyniomis sritimis susijusias saugos rekomendacijas ir pateikė vertinimus. Baltarusijai iš viso buvo pateiktos 29 rekomendacijos, iš kurių iš dalies įgyvendintos yra tik 8.

ENSREG dalyvaujančių šalių atstovai pabrėžė, kad visos saugos rekomendacijos yra svarbios ir paragino Baltarusiją savalaikiai tęsti darbus Baltarusijos AE saugai gerinti ir užtikrinti. Pilnos apimties saugos rekomendacijų įgyvendinimo peržiūra bus atlikta antrojo etapo metu 2021 metais, parengiant galutinę ENSREG saugos rekomendacijų įgyvendinimo Baltarusijos AE peržiūros ataskaitą.

„Yra bendra ENSREG ir EK nuostata, kad streso testų ataskaitoje pateiktų rekomendacijų įgyvendinimas neturi būti naudojamas įteisinti ar autorizuoti Baltarusijos AE eksploatavimo saugą. Visos streso testų ataskaitoje pateiktos rekomendacijos yra svarbios ir turi būti įgyvendintos nedelsiant, kad sustiprinti Baltarusijos AE saugą. Kadangi daugumos rekomendacijų įgyvendinimo ES šalių ekspertai šiame etape negalėjo įvertinti dėl pandeminės situacijos, antrasis streso testų ataskaitos rekomendacijų įgyvendinimo peržiūros etapas turi būti organizuojamas kaip įmanoma greičiau”, – susitikimo metu pabrėžė Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) viršininkas Michailas Demčenka.

Susitikimo metu taip pat atkreiptas dėmesys, kad streso testai yra tik viena iš šiuolaikinių tarptautinių saugos standartų sudedamųjų dalių – net ir ši dalis nėra Baltarusijos pilnai įgyvendinta. Šiuolaikiniai tarptautiniai standartai yra visaapimantis standartų ir reikalavimų rinkinys, kurį sudaro TATENA standartai ir reikalavimai, Vienos branduolinės saugos deklaracija, ES Branduolinės saugos ir Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo direktyvos, WENRA saugos lygiai ir saugos tikslai naujoms atominėms elektrinėms. Nuo pat Baltarusijos AE projekto vystymo pradžios, ypač po Fukušimos AE Japonijoje įvykusios avarijos, Lietuva laikosi pozicijos, kad visas šių standartų ir reikalavimų rinkinys turi būti besąlygiškai įgyvendintas. Šiame etape tai reiškia, kad 1-ojo Baltarusijos AE energijos bloko paleidimo ir eksploatavimo darbai turi būti sustabdyti, kol visi saugos klausimai nėra išspręsti.

ENSREG susitikime Lietuvai atstovavo VATESI viršininkas Michailas Demčenka ir viršininko pavaduotojas bendrais branduolinės saugos klausimas Sigitas Šlepavičius.

Streso testų rekomendacijų įgyvendinimo Baltarusijos AE peržiūros dokumentai yra paskelbti ENSREG svetainėje www.ensreg.eu.