Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Visagino gyventojai domėjosi kaip užtikrinama sauga išmontuojant Ignalinos AE įrenginius

Spalio 22 d. VATESI ir RSC atstovai Visagine susitiko su gyventojais ir pristatė naujausią informaciją apie Lietuvos branduolinės energetikos objektų poveikį gyventojų saugai ir aplinkai bei atsakė į visaginiečiams rūpimus klausimus.


Lietuvoje veikiančių branduolinės energetikos objektų poveikis aplinkai ir šalies gyventojams yra itin nedidelis. Susitikimo metu kalbėję VATESI ir RSC specialistai pristatė, kokios priemonės padeda užtikrinti, kad branduolinės energetikos objektų radiologinis poveikis Lietuvos gyventojams ir aplinkai būtų minimalus ir neviršytų nustatytų normų, kaip vykdoma šio poveikio stebėsena.


Apie tai, kaip Lietuvoje yra užtikrinama Ignalinos atominės elektrinės (toliau – Ignalinos AE) eksploatavimo nutraukimo sauga, pasakojo VATESI viršininko pavaduotojas radiacinei saugai Darius Lukauskas. Jis susitikimo dalyvius supažindino su Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo eiga, VATESI atliekamu branduolinės energetikos objektų saugos vertinimo procesu ir patikrinimų rezultatais, kaip yra vertinama galima darbuotojų ir gyventojų apšvita.


RSC Gyventojų apšvitos stebėsenos skyriaus vedėja Rima Ladygienė pasakojo apie RSC atliekamus tyrimus ir Lietuvos gyventojų iš visų galimų šaltinių patiriamą apšvitą.


Lietuvoje vykdomas Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimas yra labai ilgas ir sudėtingas procesas, detalizuotas Galutiniame eksploatavimo nutraukimo plane, kuriame aprašoma ir Ignalinos AE būklė užbaigus eksploatavimo nutraukimą. Ignalinos AE įrangos išmontavimas vykdomas ne pagal vieną projektą, o yra suskirstytas į atskirus projektus, kurie kartu su jų saugą pagrindžiančiais dokumentais derinami su VATESI. Tik kruopščiai atlikusi kiekvieno tokio projekto saugos pagrindžiančių dokumentų vertinimą VATESI priima sprendimą dėl jų derinimo.


Susitikime į gyventojams rūpimus klausimus taip pat atsakė ir jame dalyvavęs Visagino miesto meras, VĮ Ignalinos atominės elektrinės vadovai ir specialistai.


Visagino gyventojai domėjosi kaip vykdoma apšvitos stebėsena, ką planuojama daryti su Ignalinos AE likusiu nepanaudotu (šviežiu) kuru, kokie galutinio eksploatavimo nutraukimo plano projekto vertinimai, sprendžiami radioaktyviųjų atliekų tvarkymo klausimai. Taip pat dar kartą buvo atsakyta į prieš susitikimą gautus prie Visagino miesto savivaldybės įsteigtos Patariamosios darbo grupės ekologijos ir energetikos klausimams spręsti ir pasiūlymams teikti bei Ignalinos atominės elektrinės veteranų sąjungos atstovų pateiktus klausimus apie Ignalinos AE išmontavimo projektų eigą ir galimą poveikį gyventojams ir aplinkai.


Šį rudenį taip pat vyko susitikimai su Ignalinos ir Zarasų rajonų gyventojais. Pagrindinis susitikimų tikslas – arčiausiai Lietuvos branduolinės energetikos objektų esančių savivaldybių gyventojus periodiškai informuoti apie tokių objektų poveikį gyventojų saugai ir aplinkai ir kokios priemonės padeda užtikrinti, kad radiologinis poveikis Lietuvos gyventojams ir aplinkai būtų minimalus ir neviršytų nustatytų normų.