Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Ignalinoje aptartas branduolinės energetikos objektų poveikis gyventojams ir aplinkai

2019 m. rugsėjo 18 d. Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) ir Radiacinės saugos centro (RSC)  specialistai Ignalinos rajono gyventojams papasakojo apie branduolinės energetikos objektų radiologinį poveikį gyventojams ir aplinkai.

Lietuvoje veikiančių branduolinės energetikos objektų poveikis aplinkai ir šalies gyventojams yra itin nedidelis. Susitikimo metu kalbėję VATESI ir RSC specialistai pristatė, kokios priemonės padeda užtikrinti, kad branduolinės energetikos objektų radiologinis poveikis Lietuvos gyventojams ir aplinkai būtų minimalus ir neviršytų nustatytų normų, kaip vykdoma poveikio stebėsena.   

VATESI viršininko pavaduotojas radiacinei saugai Darius Lukauskas papasakojo, kaip Lietuvoje yra užtikrinama Ignalinos atominės elektrinės eksploatavimo nutraukimo sauga: kaip vyksta Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimas, kokie yra radioaktyviųjų atliekų tvarkymo principai ir etapai, kaip vertinama branduolinės energetikos objektų sauga. Taip pat supažindino su VATESI atliekamų patikrinimų rezultatais, Ignalinos AE darbuotojų patiriamos apšvitos vertinimu.   

Kokios yra pasaulyje ir mūsų šalyje atsiradusio radiologinio užterštumo priežastys bei Lietuvos gyventojų gaunama apšvita ir jos pagrindiniai šaltiniai pristatė RSC Gyventojų apšvitos stebėsenos skyriaus vedėja Rima Ladygienė.

Susitikimo dalyviai daugiausia domėjosi profesine apšvita,  kur ir kiek Ignalinoje yra radiologinio monitoringo stotelių ir kur galima rasti jų duomenis.

Atkreipiame dėmesį, kad aplinkos radiologinį monitoringą Lietuvoje vykdo Aplinkos apsaugos agentūra ir informaciją apie Lietuvos radiologinio monitoringo tinklą galima rasti šios agentūros tinklapyje.

Europos šalių radiologinio monitoringo stočių duomenis galima stebėti Europos radioaktyvumo matavimo duomenų mainų platformoje EURDEP, kurioje pateikiama informacija ir iš Lietuvoje įrengtų stočių.