Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Susitikimuose su gyventojais aptartas branduolinės energetikos objektų poveikis gyventojų saugai ir aplinkai

2018 m. rugsėjo 26 d. Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) kartu su Radiacinės saugos centru (RSC) Ignalinos rajono ir Visagino gyventojams papasakojo apie branduolinės energetikos objektų poveikį gyventojų saugai ir aplinkai.

Susitikimuose VATESI Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo skyriaus vedėjas Darius Lukauskas pristatė branduolinės energetikos objektus Lietuvoje, kaip VATESI vykdo branduolinės saugos valstybinį reglamentavimą ir priežiūrą. Taip pat, susitikimų dalyvius supažindino su radioaktyviųjų atliekų tvarkymo principais, Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo eiga, branduolinės energetikos objektų saugos analizės ir vertinimo procesu, ir kaip yra vertinama galima Ignalinos AE darbuotojų ir gyventojų apšvita.   

RSC Gyventojų apšvitos stebėsenos skyriaus vedėja Rima Ladygienė pristatė gyventojų apšvitos ir valstybinį aplinkos monitoringo sistemą, iš kur pasaulyje ir mūsų šalyje atsirado radiologinis užterštumas, taip pat supažindino su Lietuvos gyventojų apšvitos vertinimo rezultatais.

VATESI ir RSC atstovai atsakė į susitikimų dalyvių klausimus. Ignalinos gyventojai domėjosi, ką jiems tektų daryti branduolinės avarijos atveju – kaip organizuojama gyventojų apsauga, apie jodo preparatų vartojimą ir kitas apsaugomąsias priemones, kur apie tai rasti informacijos. Tarp visaginiečiams aktualiausių temų buvo galimas Ignalinos AE išmontavimo projektų poveikis, radiologinio monitoringo sistema, radono kiekio matavimai mokyklose ir miesto gyventojų apšvitos stebėsenos klausimai.