Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

VATESI informavo TATENA apie aptiktus rutenio-106 radionuklido pėdsakus Lietuvoje

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) informavo Tarptautinę atominės energijos agentūrą (TATENA), kad š. m. spalio 2 – spalio 5 d. laikotarpiu Utenos radiologinio matavimo stoties oro filtruose buvo aptiktas nedidelis kiekis rutenio-106 (toliau – Ru-106) radionuklido, kurio koncentracija ore siekė 1.21 mBq/m³. Tokius rezultatus pateikė Lietuvos aplinkos apsaugos agentūra, atlikusi aerozolinių mėginių matavimus. Užfiksuotas šio radionuklido aktyvumas yra labai mažas ir pavojaus žmonių sveikatai nekelia.

Spalio mėnesio pradžioje kelios Europos šalių institucijos pranešė apie aptinkamą Ru-106 radionuklido koncentracijos padidėjimą ore. Siekdama išsiaiškinti šio radionuklido pasklidimo tendencijas, priežastis ir aplinkybes, TATENA paprašė šalių narių pateikti jų radiologinio monitoringo duomenis.

Iš viso informacija apie radiologinio monitoringo rezultatus pasidalino 36 šalys. TATENA apibendrinimo duomenimis, didžiausias iš šalių pateiktų Ru-106 radionuklido kiekių buvo užfiksuotas Rumunijoje, Bukarešte (145 mBq/m³). Tačiau Ru-106 koncentracijos padidėjimo ore priežastį ir tikslią vietą, iš kurios šis radionuklidas galėjo pasklisti, sunku nustatyti, nes užfiksuoti jo kiekiai yra labai maži. Incidento branduolinėje elektrinėje galimybė atmetama, nes tokiu atveju į aplinką būtų pasklidę ir kitų radionuklidų.  


Ru-106 radionuklidas naudojamas medicinoje akių bei odos vėžiniams susirgimams gydyti.

VATESI yra viena iš avarinės parengties srityje veikiančių Lietuvos institucijų, kuri tokiais atvejais veikia kaip šalies kontaktinis centras – dalinasi iš tarptautinių institucijų gaunama informacija su kitomis Lietuvos institucijomis, taip pat teikia informaciją tarptautinėms organizacijoms apie padėtį šalyje.