Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

4-ojoje ENSREG konferencijoje aptartos branduolinės saugos aktualijos

2017 m. birželio 28–29 d. Briuselyje vyko ketvirtoji Europos Sąjungos branduolinę saugą reguliuojančiųjų institucijų grupės (angl. European Nuclear Safety Regulators Group, ENSREG)  konferencija „Branduolinė sauga Europoje“, kurios metu aptarti Europos ir kitų regionų branduolinę saugą reguliuojančioms institucijoms aktualūs klausimai. Tarp jų panaudoto branduolinio kuro ir radioaktyviųjų atliekų tvarkymas (dėjimas į atliekynus), licencijavimas, branduolinių elektrinių eksploatavimas ir tiekimo grandinės kontrolė.

Konferencijoje dalyvavo  branduolinę saugą reguliuojančiųjų institucijų, branduolinių elektrinių operatorių, nevyriausybinių organizacijų, pramonės ir Europos Komisijos institucijų atstovai bei mokslininkai – iš viso 270 delegatų iš 32 šalių, tarp jų ir atstovai iš Lietuvos – Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos bei valstybės įmonės Ignalinos atominė elektrinės.

Vienas aktualių klausimų Lietuvai, siekiančiai sutvarkyti Ignalinos AE susidariusį panaudotą branduolinį kurą ir radioaktyviąsias atliekas, yra giluminio atliekyno statyba. Su panašiais iššūkiais susiduriančios šalys konferencijoje pasidalino savo patirtimi. Suomija pirmoji pradėjo statyti panaudoto branduolinio kuro giluminį atliekyną, 2020 m. tikimasi pradėti į jį dėti panaudotą branduolinį kurą. Švedija giluminio atliekyno statybą planuoja 2020 m. Taip pat giluminis atliekynas yra projektuojamas Prancūzijoje, daugiausia radioaktyviųjų atliekų turinčioje Europos Sąjungos valstybėje.  

2015 m. Lietuvos vyriausybės patvirtintoje Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo plėtros programoje numatyta Lietuvoje panaudotą branduolinį kurą ir ilgaamžes radioaktyviąsias atliekas sudėti į giluminį atliekyną. Šiuo metu vykdomas giluminio atliekyno įrengimo Lietuvoje planavimas, todėl kitų šalių patirtis yra labai svarbi, siekiant priimti tinkamiausius sprendimus.


ENSREG Europos Sąjungos branduolinę saugą reguliuojančiųjų institucijų grupė (angl. European Nuclear Safety Regulators Group).


Konferencijos santrauka anglų kalba.

Pranešimų video įrašus galite rasti ENSREG internetinėje svetainėje.