Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

TATENA: 2016 metais visos branduolinės medžiagos Lietuvoje buvo naudojamos taikiais tikslais

2017 m. birželio mėn. Tarptautinė atominės energijos agentūra (toliau – TATENA) pristatė Garantijų įgyvendinimo ataskaitą (angl. Safeguards Implementation Report) už 2016 metus. Šioje ataskaitoje TATENA pateikė išvadą, kad Lietuvoje visos branduolinės medžiagos buvo naudojamos taikiais tikslais. Ši išvada Lietuvai pakartota jau 14-tą kartą.

Įgyvendindama garantijų sistemą, kuri yra branduolinio ginklo neplatinimo režimo dalis, TATENA tikrina branduolines medžiagas, branduolinius objektus ir visą TATENA šalių narių veiklą branduolinės energijos panaudojimo srityje. Kiekvienais metais patikrinimų rezultatai yra pateikiami TATENA garantijų įgyvendinimo ataskaitoje.

TATENA išvada priklauso nuo to, kokie saugos garantijų susitarimai su TATENA galioja konkrečioje valstybėje. Tik tose valstybėse, kuriose taikomos kompleksinės garantijos (t.y. galioja Susitarimas su TATENA dėl garantijų taikymo bei Papildomas Protokolas prie susitarimo dėl garantijų taikymo), TATENA turi pakankamai informacijos ir galimybių įsitikinti ir tarptautinę bendruomenę užtikrinti, kad visos tos valstybės deklaruotos branduolinės medžiagos naudojamos tik taikiems tikslams ir nėra įrodymų apie nedeklaruotas branduolines medžiagas ar veiklą.


Garantijos – techninių apsaugos priemonių rinkinys (patikrinimai, nuotolinės stebėjimo sistemos), kurį  TATENA naudoja siekdama įsitikinti, ar valstybė laikosi savo tarptautinių įsipareigojimų branduolines programas naudoti tik taikiais tikslais.

VATESI yra Lietuvos Respublikos Vyriausybės paskirta atsakinga institucija už susitarimo dėl garantijų taikymo ir jo papildomo protokolo įgyvendinimą Lietuvoje.


2016 m. TATENA‘os garantijų įgyvendinimo ataskaita (anglų klb.)