Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

VATESI išdavė leidimą eksploatuoti naują panaudoto branduolinio kuro saugyklą

Gegužės 4 d. VĮ Ignalinos atominei elektrinei atlikus karštuosius bandymus ir įrodžius, kad jau yra tinkamai pasirengusi saugiai eksploatuoti naują panaudoto branduolinio kuro saugyklą (B1 projektas), Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) išdavė leidimą pramoninei saugyklos eksploatacijai.

Atliekant karštuosius bandymus (bandymus panaudojant branduolinio kuro ciklo medžiagas), panaudotu branduolinio kuru buvo užkrauti ir į saugyklą pervežti 10 naujos konstrukcijos konteinerių – realiomis sąlygomis patikrintos visos technologinės operacijos.

VATESI specialistai peržiūrėjo karštųjų bandymų rezultatus, atliko patikrinimus ir įvertinę pateiktą informaciją įsitikino, kad vykdomi veiksmai, susiję su panaudoto branduolinio kuro tvarkymu blokuose, vežimu į saugyklą ir saugojimu, branduolinės energetikos saugos atžvilgiu atitinka suderintus techninį projektą ir galutinę panaudoto branduolinio kuro tvarkymo ir saugojimo saugos analizės ataskaitą.


VĮ Ignalinos atominė elektrinė planuoja, kad iš abiejų energijos blokų visas panaudotas branduolinis kuras į laikinąją saugyklą turėtų būti išvežtas iki 2022 m. pabaigos.

Licencija eksploatuoti šią panaudoto branduolinio kuro saugyklą VĮ Ignalinos atominei elektrinei išduota 2016 m. rugsėjo mėn.

Visagino savivaldybės teritorijoje esančioje naujoje panaudoto branduolinio kuro saugykloje panaudotas branduolinis kuras bus saugomas 4,5 m aukščio ir 2,6 m skersmens naujos konstrukcijos konteineriuose CONSTOR RBMK-1500/М2, kurių kiekvieno svoris kartu su pakrautu kuru bus 118 tonų. Saugykloje planuojama laikyti apie 190 konteinerių, juose saugoti apie 17 000 panaudoto branduolinio kuro rinklių iki 50 metų.