Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Prasideda Branduolinės saugos konvencijos apžvalginis susitikimas Vienoje

BSK plenarinės sesijos metu

2017 m. kovo 27 – balandžio 7 dienomis Tarptautinėje atominės energijos agentūroje (TATENA) Vienoje vyksiančiame Branduolinės saugos konvencijos (BSK) Susitariančiųjų šalių apžvalginiame susitikime bus pristatytos ir svarstomos šalių narių trijų metų ataskaitos apie įsipareigojimų pagal BSK įgyvendinimą, rengiamos rekomendacijos tolimesniam branduolinės saugos stiprinimui.

 

Lietuvos ataskaita bus pristatyta 2017 m. kovo 30 dieną. „Ši ataskaita atspindi mūsų ūkio subjektų ir valstybės institucijų pastangas ir darbus užtikrinant galutinai sustabdytos Ignalinos AE saugą, projektuojant, statant ir eksploatuojant panaudoto branduolinio kuro ir kitų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo objektus, dezaktyvuojant ir demontuojant nebereikalingas Ignalinos AE sistemas“, – sakė Lietuvos delegacijos vadovas, Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos viršininkas, Michailas Demčenka.

 

Lietuvos delegacija taip pat dalyvaus ir kitų šalių ataskaitų aptarime. Ypatingas dėmesys bus skiriamas Baltarusijai, kuri vos 40 km nuo Lietuvos sostinės Vilniaus stato branduolinę elektrinę, ir bus keliami Lietuvai aktualūs klausimai, iš kurių pats svarbiausias – netinkamai parinkta ir pagal TATENA saugos standartus neįvertinta aikštelė branduolinei elektrinei statyti. Lietuvai yra nepriimtina, kad branduolinė elektrinė, neįvertinus šio objekto keliamos rizikos, statoma prie tankiai apgyvendintos vietovės, kaimyninės šalies sostinės. Taip pat Baltarusijai bus užduodami klausimai apie nebaigtas konsultacijas su kaimyninėmis šalimis, statomos elektrinės projekto neatitikimą svarbiems šiuolaikiniams reikalavimams, tinkamo saugos kultūros lygio užtikrinimą visuose naujos elektrinės projekto įgyvendinime dalyvaujančiose organizacijose.

 

Lietuvos ataskaitą parengė ir susitikime dalyvauja Energetikos ministerijos, Užsienio reikalų ministerijos, Aplinkos ministerijos, Aplinkos apsaugos agentūros, Lietuvos geologijos tarnybos, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento, Radiacinės saugos centro, UAB „VAE SPB“, VĮ Ignalinos atominės elektrinės ir Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos atstovai.

 

 

Septintoji Lietuvos ataskaita (anglų klb.)


Daugiau informacijos apie Branduolinės saugos konvenciją ir jos vykdymą Lietuvoje