Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Branduolinės saugos lygis Lietuvoje 2016 metais buvo priimtinas

Apibendrinti Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) specialistų 2016 m. atliktų patikrinimų rezultatai rodo, kad ūkio subjektų eksploatuojamuose branduolinės energetikos objektuose yra užtikrinamas priimtinas branduolinės, radiacinės ir fizinės saugos lygis, o ūkio subjektai, teisėtai disponuojantys branduolinėmis medžiagomis, tinkamai vykdo šių medžiagų apskaitą ir kontrolę įgyvendindami Lietuvos Respublikos prisiimtus tarptautinius įsipareigojimus branduolinio ginklo neplatinimo srityje.

Per 2016 m. VATESI specialistai atliko 48 ūkio subjektų veiklos patikrinimus (2015 m. – 43). Dažniausiai tikrinta VĮ Ignalinos atominė elektrinė – 45 kartus. Taip pat buvo patikrinta kaip apskaito ir kontroliuoja turimas branduolines medžiagas UAB „DEKRA Industrial“ ir „Lietuvos energijos gamyba“ AB. Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos VĮ Ignalinos AE apsaugos rinktinė (VSAT) patikrinta, ar vykdo radiacinės saugos reikalavimus, naudodama ir saugodama jonizuojančiosios spinduliuotės šaltinius.

VĮ Ignalinos atominės elektrinės patikrinimų metu, pagrindinis dėmesys buvo skiriamas saugos reikalavimams vykdant galutinai sustabdytų energijos blokų saugai svarbių konstrukcijų, sistemų ir komponentų techninę priežiūrą, priešgaisrinę saugą, senėjimo valdymą. Taip pat buvo tikrinama, kaip vykdomi saugos reikalavimai atliekant bandymus, kurių metu naudojamos branduolinės ar branduolinio kuro ciklo medžiagos, vykdant įrenginių išmontavimo ir dezaktyvavimo darbus, tvarkant radioaktyviąsias atliekas, kaip užtikrinama branduolinės energetikos objektų ir branduolinių medžiagų fizinė ir radiacinė sauga, avarinė parengtis, kaip vykdomi šios įmonės darbuotojų mokymai bei užtikrinama jų tinkama kvalifikacija.

2016 m. atliktų patikrinimų metu buvo nustatyta 14 pažeidimų (2015 m. – 10) ir teisės aktų nustatyta tvarka taikytos poveikio priemonės – privalomi vykdyti nurodymai. 2016 m. nustatyti pažeidimai dėl neteisingo žurnalų pildymo, radioaktyviųjų atliekų pakuočių žymėjimo, taip pat susiję su modifikacijomis branduolinio energetikos objekto statybos ir pripažinimo tinkamu eksploatuoti metu. VATESI specialistai pateikė rekomendacijas dėl nustatytų 4 gerosios praktikos neatitikčių pašalinimo (2015 m. tokių neatitikčių buvo 7).

Patikrinimų veikloje dalyvavo 32 VATESI darbuotojai. Vidutiniška patikrinimo trukmė – viena darbo diena.

Per 2016 m. nebuvo nustatyta pažeidimų ir neatitikčių, dėl kurių tiesioginės įtakos branduolinės energetikos objektų darbuotojų apšvitos dozės galėjo viršyti leistinas vertes, galėjo būti pažeisti radionuklidus sulaikantys ar jonizuojančiąją spinduliuotę slopinantys barjerai, galėjo pablogėti saugai svarbių įrenginių savybės ar į aplinką išmetamų radionuklidų aktyvumas galėjo viršyti radionuklidų išmetimo į aplinką plane nustatytas ribines vertes.