Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

VATESI patikrino, kaip Ignalinos AE taiko nebekontroliuojamuosius radioaktyvumo lygius ir vykdo į aplinką išmetamų radionuklidų kontrolę

Birželio 7 d. VATESI patikrino, kaip Ignalinos AE taiko nebekontroliuo-jamuosius radioaktyvumo lygius šalindama medžiagas ir atliekas iš elektrinės kontroliuojamosios zonos ir kaip vykdo į aplinką išmetamų radionuklidų kontrolę.

Patikrinimo metu VATESI specialistai atliko medžiagų ir atliekų, paruoštų šalinti iš Ignalinos AE kontroliuojamosios zonos, jonizuojančiosios spinduliuotės dozės galios matavimus, taip pat paėmė šių medžiagų ir atliekų mėginius (smulkinto betono ir apnašų) bei Ignalinos AE vandens išleidimo kanalo mėginius (20 l vandens) laboratoriniams tyrimams. Paimtus mėginius ištyrė Aplinkos apsaugos agentūros prie Aplinkos ministerijos specialistai, su kuriais yra bendradarbiaujama nuo 2012 m. pagal VATESI ir  Aplinkos apsaugos agentūros bendradarbiavimo susitarimą.

Pasirinktų medžiagų ir atliekų matavimų rezultatai parodė, kad mėginių savitieji aktyvumai neviršija nebekontroliuojamųjų lygių, todėl medžiagas ir atliekas Ignalinos AE gali saugiai pašalinti iš kontroliuojamosios zonos ir toliau tvarkyti įprastu būdu. Atlikus vandens  matavimus nustatyta, kad išleidimo kanalo vandenyje esančių dirbtinės kilmės radionuklidų tūriniai aktyvumai neviršija radionuklidų išmetimo iš Ignalinos AE plane nustatytų ribinių aktyvumų.