Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Dėl situacijos Ukrainos branduolinės energetikos objektuose

Šiuo metu jokio radiologinio pavojaus Lietuvos teritorijoje nėra.

TATENA generalinis direktorius R. Grossi informuoja apie savo dalyvavimą gegužės 30 d. vykusiame Jungtinių Tautų Saugumo tarybos posėdyje, kuriame jis pristatė TATENA parengtus 5 branduolinės saugos užtikrinimo Zaporižios AE principus: kad nebūtų šaudoma iš ir į atominę elektrinę, kad ji nebūtų naudojama kaip priedanga kariniam personalui ir karinei ginkluotei, kad būtų užtikrinama infrastruktūros apsauga nuo jos sugadinimų, kad būtų užtikrinamas nepertraukiamas išorinis elektros tiekimas į atominę elektrinę bei, kad jokiais veiksmais nebūtų diskredituojamas nei vienas iš anksčiau išvardintų punktų.

Šiame generalinio direktoriaus pranešime ypatingai akcentuojama būtinybė kaip galima greičiau atkurti alternatyvų išorinės elektros energijos tiekimo šaltinį, nes priklausymas tik nuo vienos išorinės elektros tiekimo linijos, kuri ne kartą buvo apšaudyta, yra labai rizikingas.

Zaporižios AE veikia vienintelė 750 kV įtampos elektros linija, kuria tiekiama išorinė elektros energija, reikalinga reaktorių aušinimui ir kitoms svarbiausioms branduolinės saugos ir saugumo funkcijoms. Prieš karą Zaporižios AE turėjo keturias tokias išorines elektros energijos tiekimo linijas. Kovo 1 d. Dniepro upės pusėje, kurią kontroliuoja Ukraina, pažeista atsarginė 330 kV elektros linija vis dar nesuremontuota, nes dėl karinių veiksmų, specialistai negali to padaryti saugiai.

Visi šeši Zaporižios AE reaktoriai tebėra sustabdyti, du iš jų šaltuoju periodu buvo karšto sustabdymo būsenoje ir tiekė garą bei šilumą elektrinės savoms reikmėms ir netoliese esančiam Enerhodaro miestui, kuriame gyvena daug elektrinės darbuotojų. Atšilus orams karšto sustabdymo būsenoje yra vienas reaktorius.

Nuo gegužės 17 d. nutrūkęs automatinis duomenų perdavimas iš aštuonių radiacijos stebėjimo stočių, esančių netoli Zaporižios AE, dar nėra atstatytas, tačiau TATENA šį klausimą sprendžia su elektrinės vadovybe ir atitinkamais pareigūnais. Kasdienės radiacijos stebėsenos duomenys iš šių aštuonių stočių teikiami TATENA ekspertams esantiems Zaporižios AE ir vėliau skelbiami TATENA radiologinės stebėsenos sistemoje IRMIS.

TATENA ekspertų grupė dirbanti Pietų Ukrainos AE, pranešė, kad gegužės 22 d. avariniu būdu sustabdytas reaktoriaus blokas vėl pradėjo veikti visu pajėgumu. Kitose Ukrainos AE dirbantys TATENA ekspertai teigė, kad po daugiau nei metų atnaujinamas panaudoto branduolinio kuro vežimas į centralizuotą panaudoto branduolinio kuro saugyklą Čiornobylio aikštelėje.

Civiliniai branduoliniai įrenginiai nėra pritaikyti karo veiksmams ir dėl to jokiomis sąlygomis negali būti šių veiksmų taikiniais, arba šių veiksmų zonoje.

Visi Ukrainos branduoliniai objektai nuo Lietuvos yra nutolę pakankamai dideliu atstumu, todėl net ir didesnio incidento ar branduolinės avarijos atveju nebūtų reikšmingo radiologinio poveikio Lietuvos gyventojams.

VATESI dirba Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, situacija yra nuolat stebima.