Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

2023 m. pirmojo ketvirčio ūkio subjektų veiklos patikrinimų rezultatai

VATESI specialistai patikrinimo Ignalinos AE metu (archyvinė nuotr.)

2023 m. pirmą ketvirtį VATESI atliko 11 patikrinimų.

VĮ Ignalinos atominėje elektrinėje VATESI specialistai atliko 6 patikrinimus. Jų metu vertino, kaip įmonė laikosi saugos reikalavimų vykdydama galutinai sustabdytų energijos blokų ir kitų branduolinės energetikos objektų saugai svarbių konstrukcijų ir techninio vandens sistemos eksploatavimą ir techninę priežiūrą, kaip vykdo nenaudojamos įrangos išmontavimo ir dezaktyvavimo darbus. Patikrinta avarinio elektros tiekimo sistemų aptarnavimo ir parengties būklė, ar visos įmonės deklaruotos branduolinės medžiagos yra tinkamai apskaitytos. Taip pat VATESI specialistai įvertino Mažai ir vidutiniškai radioaktyvių atliekų paviršiniam atliekynui formuojamų ir suformuotų radioaktyviųjų atliekų pakuočių atitiktį priimtinumo kriterijams ir kaupiamų duomenų sistemą.

Patikrinimų metu nustatyti 6 mažareikšmiai teisės aktų reikalavimų pažeidimai – smulkūs teisės aktų reikalavimų pažeidimai, kuriais padaryta žala yra labai nedidelė, ir dėl jų nebuvo viršytos darbuotojų apšvitos dozės, nebuvo pažeisti radionuklidus sulaikantys ar jonizuojančiąją spinduliuotę slopinantys barjerai, nepablogėjo saugai svarbių įrenginių savybės, į aplinką nebuvo išmesta radionuklidų.

Visus nustatytus pažeidimus VĮ Ignalinos atominė elektrinė šalina su VATESI suderintais terminais.

Taip pat šiuo laikotarpiu VATESI specialistai tikrino, kaip UAB „Ekobana“ ir UAB „Borta“ laikosi radiacinės saugos reikalavimų vykdydamos veiklą jonizuojančiosios spinduliuotės aplinkoje branduolinės energetikos objekte (Ignalinos AE). Taip pat patikrinta, kaip Radiacinės saugos centras ir UAB „Polimaster Europe“ atlieka turimų branduolinių medžiagų fizinę inventorizaciją ir kaip UAB „Dekra Industrial“ vykdo radiacinės ir fizinės saugos reikalavimus naudodama ir saugodama jonizuojančiosios spinduliuotės šaltinius. Šių patikrinimų metu teisės aktų reikalavimų pažeidimų ar gerosios praktikos neatitikčių nenustatyta.

VATESI, vykdydama branduolinės energetikos objektų saugos priežiūrą ir atlikdama ūkio subjektų veiklos patikrinimus, vadovaujasi Lietuvos Respublikos įstatymais, branduolinės saugos reikalavimais, taip pat atskiroms sritims parengtais kontroliniais klausimynais. Daugiau informacijos šia tema skiltyje Ūkio subjektų priežiūra.