Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

VATESI kartu su kitomis Lietuvos institucijomis dalyvavo ECUREX tarptautinėse avarinės parengties pratybose

Balandžio 27 d. Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) specialistai kartu su kitomis Lietuvos institucijomis dalyvavo Europos Komisijos organizuotose tarptautinėse avarinės parengties pratybose ECUREX-2023.


Pagal numatytą pratybų scenarijų, tariamai buvo įvykis civiliniame laive su branduoliniais reaktoriais prie šiaurės vakarų Norvegijos pakrantės. Pratybų metu buvo aktyvuotas VATESI Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras.


VATESI specialistai sekė situaciją, analizavo įvykio eigą, rengė informaciją ir ją siuntė kitoms Lietuvos institucijoms.


Dalyvavimas pratybose suteikė galimybę pasitikrinti organizacines ir technines priemones (taip pat ir nuotolinio darbo), kurios padeda stiprinti pasiruošimą sklandžiam VATESI Ekstremalių situacijų operacijų centro darbui, jei to prireiktų sudėtingomis ekstremaliosios situacijos sąlygomis.

VATESI yra paskirta atsakinga kompetentinga institucija Lietuvoje laiku ir tinkamai priimti bei teikti informaciją Europos Komisijai, TATENA ir kaimyninėms valstybėms bei Lietuvos institucijoms apie įvykusius branduolinius ir radiologinius incidentus bei avarijas. Tam VATESI yra sukurta ankstyvojo pranešimo sistema, nuolat budi ankstyvojo pranešimo specialistai, kurie yra pasirengę 24 valandas per parą priimti ir pateikti informaciją apie  branduolinius ir radiologinius incidentus Lietuvoje ir pasaulyje.

 

Europos Komisijos kartu su Norvegijos atsakingomis institucijomis organizuotos pratybos Arctic REIHN, siekiant patikrinti šalių narių pasirengimą reaguoti į branduolinius ir radiologinius įvykius bei skatinti tobulinti specialistų įgūdžius. Šiose ECUREX-2023 pratybose dalyvavo 27 Europos Sąjungos šalių bei Šveicarijos, Norvegijos, Šiaurės Makedonijos, Juodkalnijos kompetentingosios institucijos.