Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Informacija ūkio subjektams apie gegužės 1 d. įsigaliojusius naujus ir pakeistus branduolinę saugą reglamentuojančius teisės aktus

2023 m. gegužės 1 d. įsigalioja ūkio subjektams aktualūs Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) parengti nauji ir patikslinti branduolinės saugos reikalavimai, kiti teisės aktai, atnaujintos kontrolinių klausimynų-ataskaitų formos.

Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo įstatymo Nr. VIII-1190 11 ir 17 straipsnių pakeitimo įstatymas

Gegužės 1 d. įsigaliojančiose nuostatose atsisakyta perteklinio vidinių licencijos turėto dokumentų derinimo – nuo šiol perduotas tvarkyti radioaktyviąsias medžiagas radioaktyviųjų atliekų tvarkytojas, tai yra VĮ Ignalinos atominė elektrinė, tvarkys vadovaudamasi jau nustatytų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo iki jų dėjimo į atliekynus reikalavimų nuostatomis, o atskiros tvarkos tvarkyti šias radioaktyviąsias medžiagas radioaktyviųjų atliekų tvarkytojui rengti ir jos derinti su VATESI nereikia. Be to, nustatyta, kad perduotų branduolinių ar kitų radioaktyviųjų medžiagų tvarkymą ir laikiną saugojimą, iki jos bus grąžintos ar perduotos kitam savininkui, apmoka medžiagas perdavęs asmuo. Taip pat įtvirtinta, kad licencijos turėtojas pagal VATESI nustatytus reikalavimus parengia branduolinės energetikos objekto eksploatavimo parametrų ribinių verčių ir sąlygų aprašą ir jį suderina su VATESI.


Atkreipiame dėmesį, kad kartu įsigalioja ir minėtus pakeitimus įgyvendinantys VATESI atnaujinti branduolinės saugos reikalavimai BSR-3.1.1-2016 „Panaudoto branduolinio kuro tvarkymas sausojo tipo saugykloje“, BSR-3.1.2-2017 „Radioaktyviųjų atliekų tvarkymas branduolinės energetikos objektuose iki jų dėjimo į radioaktyviųjų atliekų atliekyną“, BSR-3.2.2-2016 „Radioaktyviųjų atliekų atliekynai“. Juose suvienodintos teisės aktuose vartojamas sąvokos ir pateikti tipinio eksploatavimo parametrų ribinių verčių ir sąlygų aprašo turinio reikalavimai.

 

BSR-1.1.7-2023 „Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos įgaliotų darbuotojų atliekama nuolatinė branduolinės energetikos objektų priežiūra

Nauji branduolinės saugos reikalavimai nustato ir detaliau reglamentuoja VATESI atliekamos branduolinės energetikos objektų nuolatinės priežiūros atlikimo tvarką. Prieš tai VATESI įgalioti darbuotojai vykdė nuolatinę branduolinės energetikos objektų priežiūrą tiesiogiai vadovaudamiesi Lietuvos Respublikos branduolinės saugos įstatymu, VATESI nuostatais, kitais susijusiais įstatymais ir teisės aktais.

 

BSR-1.6.2-2022 „Radioaktyviųjų šaltinių, naudojamų verčiantis branduolinės energetikos srities veikla su jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniais, fizinė sauga“ (nauja redakcija)

Branduolinės saugos reikalavimai patikslinti, atsižvelgiant į atnaujintas Lietuvos Respublikos radiacinės saugos įstatymo nuostatas ir atnaujintus Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) Branduolinio saugumo serijos dokumentus. Teisės akto tekstas sutvarkytas teisinės technikos požiūriu.

 

BSR-1.8.8-2020 „Branduolinės energetikos objekto saugai svarbūs kėlimo įrenginiai ir jų įranga“ (pakeitimas)

Branduolinės saugos reikalavimai papildyti nuostatomis, reikalaujančiomis, kad licencijos eksploatuoti branduolinės energetikos objektą (toliau – BEO) turėtojas, pradėjus eksploatuoti naujus arba nusprendus nebeeksploatuoti esamų BEO saugai svarbaus kėlimo įrenginių ir jų įrangos, peržiūrėtų ir atnaujintų BEO saugai svarbių kėlimo įrenginių ir jų įrangos sąrašą bei jį suderintų su VATESI.

 

BSR-3.2.2-2016 „Radioaktyviųjų atliekų atliekynai“ (pakeitimas)

Branduolinės saugos reikalavimai papildyti nuostatomis, įpareigojančiomis licencijos eksploatuoti atliekyną turėtoją, prieš teikiant paraišką VATESI išduoti leidimą uždaryti radioaktyviųjų atliekų atliekyną, parengti ir su VATESI suderinti atnaujintą saugos analizės ataskaitą. Pakeitimas atliktas remiantis Lietuvos branduolinės bei radiacinės saugos reglamentavimo ir priežiūros sistemos tarptautinio vertinimo pakartotinės TATENA misijos (IRRS) ataskaitoje pateikta rekomendacija.

 

BSR-1.8.9-2020 „Branduolinės energetikos objekto statiniai ir jų konstrukcijos“ (pakeitimas)

Teisės akte patikslintos ir papildytos nuostatos, susijusios su BEO statinio ir jo saugai svarbių konstrukcijų projektavimu, jų naudojimo ir technine priežiūra BEO eksploatavimo metu, BEO statinio saugai svarbių konstrukcijų techninės būklės vertinimu, likutinio eksploatavimo laiko vertinimu ir projektinio eksploatavimo laiko pratęsimu. Taip pat ištaisyti netikslumai ir atlikti redakciniai taisymai, atsižvelgiant į teisės aktų, į kuriuos duodamos nuorodos, pakeitimus.

 

Atsižvelgiant į BSR-1.8.9-2020 pakeitimą, buvo atnaujintos ir kartu įsigalioja branduolinės saugos reikalavimų redakcijos: BSR-1.4.2-2014 „Branduolinės energetikos objekto statybos vadyba“ ir BSR-1.8.5-2018 „Branduolinės energetikos objekto pripažinimas tinkamu eksploatuoti“.

Taip pat patikslintos ir gegužės 1 d. įsigalioja su minėtais pakeitimais susijusios kontrolinių klausimynų-ataskaitų formos:

 

 

 

Primename, kad kontrolinių klausimynų formos skelbiamos VATESI interneto svetainės srityje Ūkio subjektų priežiūra, nuorodos į aktualius teisės aktus – srityje Teisės aktai.