Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Dėl situacijos Ukrainos branduolinės energetikos objektuose

Šiuo metu jokio radiologinio pavojaus Lietuvos teritorijoje nėra.

Kaip teigia Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) generalinis direktorius R. Grossi, Zaporižios  atominė elektrinė (ZAE)  ir toliau priklauso nuo vienintelės likusios veikiančios 750 kilovoltų (kV) elektros linijos, kuria tiekiama išorinė elektros energija, reikalinga sustabdytiems reaktoriams aušinti ir kitoms svarbioms branduolinės saugos ir saugumo funkcijoms vykdyti. Prieš konfliktą elektrinė turėjo keturias tokias išorines elektros energijos tiekimo linijas.

Nuo kovo 1 d. kitoje Dniepro upės pusėje pažeista rezervinė 330 kV elektros linija vis dar nesuremontuota, nes Ukraina pareiškė, kad vykstantys kariniai veiksmai neleidžia jos specialistams saugiai patekti į vietą ir suremontuoti liniją.

TATENA teigiamai vertina, kad Kachovkos rezervuaro, iš kurio tiekiamas vanduo atominės elektrinės reaktoriams aušinti, vandens lygis per pastaruosius du mėnesius palaipsniui kilo ir balandžio 21 d. pasiekė įprastą lygį - 16,2 m.

Visi šeši Zaporižios AE reaktoriai tebėra sustabdyti, du iš jų šaltuoju periodu dirbo karšto režimo būsenoje ir tiekė garą bei šilumą elektrinės savoms reikmėms ir netoliese esančiam Enerhodaro miestui, kuriame gyvena daug elektrinės darbuotojų. Atšilus orams karšto režimo būsenoje dirbs vienas reaktorius.

Civiliniai branduoliniai įrenginiai nėra pritaikyti karo veiksmams ir dėl to jokiomis sąlygomis negali būti šių veiksmų taikiniais, arba šių veiksmų zonoje.

Visi Ukrainos branduoliniai objektai nuo Lietuvos yra nutolę pakankamai dideliu atstumu, todėl net ir didesnio incidento ar branduolinės avarijos atveju nebūtų reikšmingo radiologinio poveikio Lietuvos gyventojams.

VATESI dirba Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, situacija yra nuolat stebima.