Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Branduolinės saugos konvencijos apžvalginio susitikimo rezultatai

TATENA būstinė Vienoje (TATENA nuotr.)

2023 m. kovo 20 – 31 dienomis Tarptau-

tinėje atominės energijos agentūroje Vienoje vyko Branduolinės saugos konvencijos (BSK) susitariančiųjų šalių apžvalginis susitikimas. Jame dalyvavo apie 900 atstovų iš 82 šalių.

Renginyje Lietuvos delegacija iš Energetikos, Aplinkos, Užsienio reikalų ministerijų, Radiacinės saugos centro, VĮ Ignalinos atominės elektrinės ir Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) atstovų ir vadovaujama VATESI viršininko Michailo Demčenkos sėkmingai pristatė per šešerius metus nuveiktus darbus įgyvendinant BSK nuostatas ir užtikrinant aukštą branduolinės saugos lygį Lietuvoje.

Lietuvos pranešime pateikta informacija apie tai, kad visas panaudotas branduolinis kuras iš abiejų galutinai sustabdytų Ignalinos AE energijos blokų saugiai perkeltas į panaudoto branduolinio kuro saugyklą, tęsiami nebereikalingų sistemų dezaktyvavimo ir išmontavimo bei radioaktyviųjų atliekų tvarkymo darbai.

Lietuva savo pranešime pasmerkė Rusijos Federacijos karinę agresiją, kuri kelia grėsmę Ukrainos branduolinių įrenginių saugai ir saugumui. Taip pat Lietuva prisijungė prie Euratomo bei kitų Vakarų šalių pareiškimų, raginančių Rusiją kuo greičiau pasitraukti iš visų Ukrainos branduolinių objektų ir perduoti jų kontrolę Ukrainos institucijoms bei reiškiančių palaikymą Ukrainos branduolinės energetikos specialistams, kurie dirbdami net ir tokiomis sudėtingomis sąlygomis siekia užtikrinti branduolinių elektrinių saugą.

Lietuvos delegacija taip pat aktyviai dalyvavo ir kitų šalių ataskaitų aptarime. Po Baltarusijos ataskaitos pristatymo, susitikimo dalyvių dėmesys atkreiptas į neišspręstus saugos klausimus Baltarusijos AE, kuri pastatyta vos už 40 km nuo Lietuvos sostinės Vilniaus ir kelia nepriimtiną riziką gyventojams. Iki šiol nėra įgyvendintos visos streso testų rekomendacijos, šios elektrinės projektas neatitinka visų šiuolaikinių saugos reikalavimų, jame nėra įvertintas konstrukcijų atsparumas sunkaus lėktuvo kritimui. Tai pat Baltarusija buvo paraginta išanalizuoti kitų šalių branduolinę saugą reguliuojančių institucijų patirtį ir įgyvendinti Baltarusijos AE modifikacijas bei sukurti tinkamą visuomenės ir suinteresuotų šalių informavimo apie šią elektrinę mechanizmą. Buvo pateikta aiški Lietuvos pozicija, kad Baltarusijos AE 1-ojo ir 2-ojo energijos blokų eksploatavimas ir paleidimas turi būti sustabdyti kol nebus išspręstos visos branduolinės saugos problemos.

Branduolinės saugos konvencijos visų susitariančiųjų šalių priimta susitikimo ataskaita pabrėžia, kad būtina turėti planus, kurie padėtų, esant tokioms ypatingoms aplinkybėms, kaip COVID-19 pandemija, ekstremalūs gamtos reiškiniai ar kariniai konfliktai, suvaldyti jų poveikį ir užtikrinti eksploatuojamų branduolinių įrenginių saugą, stiprinti reguliuojančių institucijų pajėgumus, susijusius su naujų technologijų saugos vertinimu, skatinti tarptautinį bendradarbiavimą mažos galios reaktorių (angl. Small Modular Reactors, SMR) saugos vertinimo srityje, vertinti klimato pokyčių įtaką eksploatuojamų branduolinių įrenginių saugai, užtikrinti patikimas branduolinio kuro ir atsarginių detalių tiekimo grandines, senėjimo valdymą, stiprinti avarinę parengtį, taip pat ir dėl galimų radiologinių padarinių, kuriuos gali nulemti kariniai veiksmai Ukrainoje.

Kitas Branduolinės saugos konvencijos apžvalginis susitikimas vyks po trejų metų.