Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Dėl situacijos Ukrainos branduolinės energetikos objektuose

Šiuo metu jokio radiologinio pavojaus Lietuvos teritorijoje nėra.

Vėl išryškėjo pavojinga branduolinės saugos ir saugumo padėtis, kai vienintelė likusi rezervinė 330 kilovoltų (kV) įtampos elektros tiekimo linija Zaporižios AE buvo atjungta trečią kartą per mažiau nei savaitę, greičiausiai dėl vykusio apšaudymo kitoje Dniepro upės pusėje, pranešė Zaporižios AE dirbanti TATENA ekspertų komanda.

Pagaliau sėkmingai įvykdyta trijų ekspertų TATENA paramos ir pagalbos misijos rotacija Zaporižios.  „Nuolatinis misijos buvimas Zaporižios atominėje elektrinėje yra būtinas, kad padėtų sumažinti branduolinės avarijos riziką per šį jau ir taip niokojantį karą. Mūsų drąsūs ekspertai, glaudžiai bendradarbiaudami su elektrinės eksploatuojančiu personalu, teikia technines konsultacijas ir stebi situaciją itin sudėtingomis aplinkybėmis. Esu labai dėkingas už visą jų atliekamą svarbų darbą, už jų profesionalumą ir atsidavimą branduolinei saugai ir saugumui", - sakė TATENA generalinis direktorius M. Grossi.

M. Grossi pakartojo, kad tęsia konsultacijas siekdamas, kad branduolinės saugos ir saugumo apsaugos zona aplink Zaporižios AE taptų realybe.

Taip pat TATENA ekspertų grupės pasikeitė Rivnės, Pietų Ukrainos ir Chmelnickio atominėse elektrinėse.

Civiliniai branduoliniai įrenginiai nėra pritaikyti karo veiksmams ir dėl to jokiomis sąlygomis negali būti šių veiksmų taikiniais, arba šių veiksmų zonoje.

Visi Ukrainos branduoliniai objektai nuo Lietuvos yra nutolę pakankamai dideliu atstumu, todėl net ir didesnio incidento ar branduolinės avarijos atveju nebūtų reikšmingo radiologinio poveikio Lietuvos gyventojams.

VATESI dirba Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, situacija yra nuolat stebima.

TATENA parengė padėties Ukrainos branduolinės energetikos objektuose ir TATENA veiklos, kuria siekiama sumažinti branduolinės avarijos tikimybę ginkluoto konflikto metu, apžvalgą „Branduolinė sauga ir saugumas Ukrainoje“, ją galite rasti čia.