Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Dėl situacijos Ukrainos branduolinės energetikos objektuose

Šiuo metu jokio radiologinio pavojaus Lietuvos teritorijoje nėra.

Pasak TATENA generalinio direktoriaus R. Grossi, padėtis Zaporižios atominėje elektrinėje išlieka sudėtinga, dėl vykusio apšaudymo padarytos žalos buvo atjungta atsarginė 330 kilovoltų (kV) elektros tiekimo linija. Visi šeši reaktoriai yra sustabdyti, elektra reikalinga reaktoriams aušinti ir kitoms svarbiausioms branduolinės saugos ir saugumo funkcijoms užtikrinti tiekiama iš vienintelės iš keturių likusios veikiančios 750 kV išorinės elektros energijos linijos. Taip pat toliau tęsiamos konsultacijos siekiant kuo greičiau susitarti dėl branduolinės saugos ir saugumo zonos aplink Zaporižios AE ir ją įgyvendinti.

 

Atskirai Ukraina informavo TATENA, kad kitose trijose šalies atominėse elektrinėse, kurios yra Ukrainos kontroliuojamoje teritorijoje, po apšaudymų sumažėjus elektros energijos gamybai, šiuo metu atkuriamas jų elektros energijos gamybos lygis.

 

Civiliniai branduoliniai įrenginiai nėra pritaikyti karo veiksmams ir dėl to jokiomis sąlygomis negali būti šių veiksmų taikiniais, arba šių veiksmų zonoje.


Visi Ukrainos branduoliniai objektai nuo Lietuvos yra nutolę pakankamai dideliu atstumu, todėl net ir didesnio incidento ar branduolinės avarijos atveju nebūtų reikšmingo radiologinio poveikio Lietuvos gyventojams.

VATESI dirba Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, situacija yra nuolat stebima.